Eten (22 july 2015)


Nederlands ontbijt

Zoals U inmiddels weet, ben ik enige tijd in Nederland geweest. Het was op culinair gebied een doorlopend feest, al  te beginnen bij het ontbijt met verse croissants, roomboter en meer. En dan was er de lunch en het avondeten. Ik ben dan ook ettelijke kilo’s aangekomen.
De supermarkten in Nederland hebben een voor mij ongekend aanbod van alles eigenlijk. Zelfs op Bali is er niet een dergelijk aanbod.
De hoeveelheden die je krijgt in restaurants en andere eetgelegenheden in Nederland zijn enorm.  Mij is het aantal zeer goed gevoede (om maar niet te spreken over: dikke) mensen in Nederland erg opgevallen.
.
Een paar dagen voor Lebaran ben ik weer in de desa aangekomen. Lebaran kun je niet missen.
Echter, op culinair gebied was Lebaran weinig interessant. Eigenlijk de gewone, zeer eenvoudige gerechten, die anders ook bereid worden: rijst, tahu/tempe, gekookte groenten, een eitje en kroepoek. Een enkel gerecht met een beetje kip (Soto Ayam). Of er wordt bij de warung tegenover mijn huis Mie Ayam of Bakso opgehaald. Voor de vele aanloop waren er koekjes, knabbeltjes en niet-alcoholische dranken, met name water, koffie en thee.
Zoals eerder al gemeld, zijn er in de wijde omtrek geen restaurants.  Dus geen rijst-tafels of wat daarop lijkt. De  rijsttafel is trouwens bij de gewone indonesier onbekend. Het is ontstaan onder de nederlanders in de koloniale tijd.
In de grotere steden is er meer keuze aan speciale gerechten, hoewel het aantal restaurants ook daar beperkt is vergeleken met Nederland. Bij warungen op pasar malams in de steden is doorgaans een redelijke keuze aan bijzondere maaltijden. Maar die gaan gewoonlijk pas open aan het einde van de middag.
De eenvoud van de maaltijden in de desa betekent voor mij, dat ik de vele kilo’s, die er in Nederland bij zijn gekomen, snel weer zal verliezen.  Een bekende duitse reisgids voor Indonesie bejubelt het eten in Indonesie: beperkte hoeveelheden vlees, veel groenten en geen grote porties.
Voor vegetariers in het zeer goed vertoeven in Indonesie: onder meer veel tahu/tempe gerechten, gado-gado, groentengerechten.

Indonesisch ontbijt


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Maaltijd vandaag / eten en drinken | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: