Bericht uit Nederland (4 juni 2015)


A4 bij Amsterdam

Ik was in Nederland van 3 mei tot 3 july 2015.

Het koude weer houdt nog steeds stand. Vrijdag zal volgens de voorspellingen een zeer warme dag worden, waarna de temperaturen weer teruglopen.
Gisteren compleet herfst, grijs, regen en een zeer harde wind en koud. Ik ben nu 4 weken in Nederland  en heb maar 2 of 3 lekkere dagen meegemaakt. Gelukkig klagen ook de nederlanders.
De gemiddelde kamertemperatuur in Nederland is 20-21 graden; voor mij nog steeds koud; heb dan toch vaak een sjaal nodig.
De enorme luchtvochtigheid op Java is zeer vermoeiend. Rusten gedurende de middag is een must. In Nederland geen luchtvochtigheid, dus ik ben inderdaad veel actiever, en heb geen behoefte aan rusten gedurende de middag.

Anders dan vroeger is, dat je in Nederland bijna geen contant geld meer nodig hebt. Vrijwel overal kun je pinnen.
Hier heb ik erg van opgekeken. Voor Indonesie is dat nog verre toekomst, hoewel je in de grotere winkels, en zelfs in de kleine Indomarets en Alfamarets ook met je bankpas kunt betalen. Het aantal bankrekeningen van Indonesiers wordt wel steeds groter, hoewel een zeer groot deel van de bevolking nog geen bankrekening heeft.
Het verkeer in Nederland, zoals ik dat meemaak, is veel gedisciplineerder dan vroeger. Mogelijk, dat de hoge boetes een rol spelen. De claxon wordt niet gebruikt. U zult wel vermoeden, dat dit in Indonesie heel anders is.

Mij treft ook de directheid van de mensen in Nederland. Zonder omwegen kun je vragen stellen, een direct en duidelijk antwoord wordt op prijs gesteld. Schaamte en verlegenheid spelen in “normale” gesprekken eigenlijk geen rol.
Angst voor gezichtsverlies en beleefdheid spelen een grote rol in Indonesie bij gesprekken. De ander mag niet gekwetst worden, harmonie en de goede sfeer staan voorop. Directe vragen stellen is problematisch. Stemverheffing is volstrekt not-done.

Jakarta


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: