Dak buren ingestort (april 2015)


Het dak van het huis van de buurman is enige weken geleden ingestort na een hevige regenbui. De bamboe, waar de dakpannen op lagen, was verrot.
De familie (4  personen) bivakkeert sindsdien in een achterkamertje, waar dakbedekking van asbest-platen is. Hun vaste tukang was nog elders bezig, op hem moesten ze wachten.
Inmiddels is men al een  paar dagen aan het werk; een “hoofd” tukang, met 2  assistenten. Het hele dak is er inmiddels af; de meeste dakpannen, en veel houten planken  kunnen opnieuw worden gebruikt. Er wordt rustig aan gewerkt, maar aan het einde van de werkdag is veel gedaan, valt mij op.
Het dagelijks leven van de buren gaat gewoon door; hun tokootje is de gehele avond open. Maar enige stress is wel merkbaar bij ze; het is een enorme troep in en rond huis.
Het loon voor de tukang is ongeveer rp  60.000, voor de assistent rp 50.000 en voor de koelie  rp 40.000.
Ik schat dat het maken van het nieuwe dak zo’n 700-800 euro gaat kosten.
Overigens, asbest wordt hier nog volop gebruikt, met name als dakbedekking. Het wordt keurig op maat gezaagd. Het is goedkoop en gaat lang mee.
Vlak voor mijn vertrek naar Indonesie indertijd, heb ik mijn tuin opgeruimd, en vond toen een asbestpijp van 50 cm lang en diameter 40 cm. Ik heb het achterin de kofferbak gelegd, en ben naar de  Gem. Vuilstortplaats gegaan om het daar weg te gooien. Grote ontzetting daar; ik mocht het  terrein niet op, kreeg speciale plasticzakken mee  en formulieren moesten worden ingevuld. Toen ik wat later de zak terug bracht, werd die in ontvangst genomen door iemand in speciale kleding.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , , | 2 reacties

Berichtnavigatie

2 gedachten over “Dak buren ingestort (april 2015)

 1. Ineke Raas

  Hallo Paul,
  is de schade die asbest kan veroorzaken niet bekend of neemt men dit voor lief? Bij ons is die manier die jij beschrijft nog steeds van kracht? Groet, Ineke

  Like

  • Dag Ineke,

   Ik heb sterk de indruk, dat men zich niet bewust is van het gevaar van asbest. Het wordt gewoon zonder meer gebruikt. Je bewust zijn van allerlei gevaarlijke zaken in het leven, is nu niet de sterktste kant van de Indonesier. Groet, Paul

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: