Kerstavond (2014)


Inmiddels is hier de “kerstavond” begonnen. Het is donker en nat buiten, de hele middag een redelijk zwaar onweer. En nu wat regen ter afsluiting. Een paar buurkinderen kijken naar een tekenfilm bij mij in de familiekamer. Buiten de oproep voor het gebed. Nergens in de desa iets, dat aan Kerst herinnert. Het is stil buiten.
Het is al weer lang geleden, dat ik met de kinderen kerst vierde in nederland. Wij hadden een kerstboom. In sommige grote zaken hier in Jember-stad zijn kunst-kerstbomen te koop, van E 25 tot E 75, al naar gelang de grootte en de hoeveelheid slingers, heel veel geld voor hier.
Een beetje weemoed is er wel, maar ik zak gelukkig niet weg in nostalgie. In elk geval ben ik noch eenzaam, noch alleen. En dat kunnen velen in Nederland niet zeggen.
Het kerst-ontbijt morgen zal bestaan, zoals steeds elke ochtend, uit een sneetje brood met koffie. Misschien dat ik er voor de feestelijkheid een eitje bij doe.
Het kerstmaal zal morgen bestaan uit een gebakken kippepoot, gebakken aardappeltjes en sla. Ik drink hierbij een “desa paleran rouge” van dit najaar. Een desa paleran rouge is een wijn gemaakt van een wine-kit, die ik uit Engeland laat opsturen. Van 1 zo’n wine-kit kan ik 30 flessen maken; all-in kost 1 fles mij dan E 1,50; heel wat anders dan de prijzen hier, een fles import-wijn kost minimaal E 20. Tot nog toe zonder uitzondering geven vrienden en kennissen (die verstand hebben van wijn) deze wijn een zeer ruime voldoende.

Goede feestdagen toegewenst !


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Islam / Religie | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: