Bengkel Ketok Magic (dec. 2014)


Een paar jaar geleden stond ik met mijn auto voor een rood stoplicht te wachten. Ik werd van achteren aangereden, geen letsel, maar de auto was van achteren behoorlijk beschadigd. De bumpers hadden op de hoeken nare kreukels, en de achterdeur was helemaal krom. Een behoorlijke schade dus. Ik kon echter nog wel rijden.
Ik ben naar een officiele garage geweest voor reparatie. Het zou 10 dagen duren, en de kosten waren meerdere miljoenen rupiah’s. 10 Dagen duurde mij te lang. Een goede vriend raadde mij aan de “Bengkel Ketok Magic“. We zijn er diezelfde dag nog heen geweest; wij kwamen aan rond het middaguur en na het bekijken van de schade, zei de man van de “Ketok Magic”, dat hij een en ander wel kon repareren, het zou aan het einde van de dag klaar zijn, en de kosten waren 500.000 rupiah’s.
Ik ben ermee accoord gegaan, denkende dat, als het niks zou worden, het verlies beperkt zou zijn.
Goed, de man reed de auto de bengkel in, wij moesten eruit, en de deuren werden gesloten. Niemand mag zien, wat er binnen gebeurt, vertelde mijn goede vriend.
Aan het einde van de middag haalden wij de auto op, de schade was helemaal hersteld; er waren geen nieuwe onderdelen gebruikt, want alle stickers zaten er nog op de beschadigde plekken. Er waren ook geen sporen van “getik” om de kreukels weer weg te krijgen. Er was helemaal niets meer te zien van de grote kreukels in het achterspatbord en de geheel kromme deur sloot weer perfect. Helemaal de oude auto weer. Op mijn vraag, hoe hij dat zo snel voor elkaar gekregen had, lachte hij alleen maar. Het was het geheim van de smit, in dit geval de garage dus.
Een soortgelijke ervaring enige tijd geleden hier in de desa. Stuur en voorvering van een auto waren kapot. Bij de officiele garage een zeer fors bedrag en bijna 2 weken wachttijd.
Ook toen bracht de “Ketok Magic” de volgende dag uitkomst voor een zeer schappelijk bedrag. Ook nu weer geen pottekijkers, en de deuren helemaal dicht.
Deze “Ketok Magic” kom je in elk geval op Java en Bali veel tegen. Ook de indonesiers weten niet, wat zich achter de deuren afspeelt.
Het blijft voor mij een groot raadsel, het valt niet te beredeneren, wat er in die korte tijd achter de deuren is gedaan.
Geheimzinnig.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: