Droogte (4 nov. 2014)


put

Een traditionele waterput.

Inmiddels heeft het nog steeds niet geregend. Het is buitengewoon heet (34-35 C – gevoelstemperatuur 40 C) en overal kurkdroog. Het is buiten en in huis zeer stoffig.
Men begint zich nu wel in de desa af te vragen, waar de regen blijft. Gewoonlijk valt eind september het eerste buitje, en in de loop van oktober  vaker.
De boeren kunnen niet aan het werk, voor rijst planten is regen nodig. De sawah’s zijn hard van de droogte.
De put achter mijn huis is in de namiddag al vrijwel leeg. Andere putten van de buren zijn al leeg. Onze put is dieper dan de andere. Dus komt men bij mij water halen uit de put.
Als echt nergens in de buurt meer water is, dan is de oplossing een “bor”, een pijp naar dieper gelegen grondwater, vanaf zo’n 40 meter diepte.
Die “bor” moet wel worden aangelegd, en dat duurt enige dagen. Maar op dit moment denken we hier nog niet aan, we redden het nog.
En het wordt al wel wat bewolkter in de namiddag, mogelijk een voorbode dat er snel regen komt.
De nacht-temperatuur is 25-26 C. Niemand, die hier AC heeft. Hooguit een kleine Fan. Als ik de AC in mijn kamer niet zou gebruiken, dan zou het 28-29 C zijn, als ik naar bed wil. Voor mij geen temperatuur, om in te slapen.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Het weer, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en natuurgeweld | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: