Even bijpraten (4 sept. 2014)


 

tabak

Gedroogde tabaksbladeren, klaar voor vervoer naar de fabriek. In Jember-stad staan een aantal tabaks-fabrieken, waar ook sigaren worden gemaakt. Deze worden geexporteerd naar het buitenland. In de omgeving van mijn desa zijn veel plantages voor tabaksplanten.

Inmiddels is sinds gisteren de benzine-aanvoer weer normaal. Geen file’s meer bij de benzine-pompen, en de warungen hebben al hun flessen weer gevuld. We kunnen weer overal terecht. Het is een vreemde week geweest.

De minister van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen, Jero Wacik, is vandaag gearresteerd door de KPK (de nationale anti-korruptiebestrijdings-organisatie). Het is de derde minister uit het kabinet van de president, die de afgelopen 2 jaar is gearresteerd. Eerder waren de minister van Sport en en die van Godsdienstzaken al gearresteerd. Ook hier gaat het weer om veel geld.
De aankomende president, Jokowi, heeft al laten weten hard op te zullen treden bij korruptie.

Het weer is rustig. Nog steeds erg koud voor de dorpelingen in de nacht, 21-22 C. Overdag 29 – 31 C. In de namiddag doorgaans veel bewolking, maar geen regen. Eind deze maand kan het regenseizoen langzaam beginnen. In delen van Java heeft men al last van droogte op de sawah’s. Hoewel ik al jaren in de tropen woon, heb ik in september nog steeds een “nazomer” gevoel, wetend echter, dat de herfst niet zal komen hier.
Het vervelende van het regenseizoen is, dat de stroom weer vaak gaat uitvallen; de uitval duurt gauw 4 uur; vaak door bomen, die tijdens het omvallen eletriciteitspalen raken.

Over ruim een maand wordt de kedelai (grondstof voor tahu, tempe en soja) geoogst. Daarna wordt een weer rijst geplant. Het is dan regenseizoen, en dus is er genoeg water voor de sawah’s.

Wat ISIS betreft, is men alert in Indonesie. Sympathisanten van ISIS worden opgepakt, ook zij, die een vlag van ISIS hebben. Het is in de desa geen gespreksonderwerp, hoewel men er wel vanaf weet. Men begrijpt het niet, maar wie wel ?

Gedroogde tabaksbladeren, klaar voor vervoer naar de fabriek. In Jember-stad staan een aantal tabaks-fabrieken, waar ook sigaren worden gemaakt. Deze worden geexporteerd naar het buitenland. In de omgeving van mijn desa zijn veel plantages voor tabaksplanten.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Landelijk en politiek | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: