Het weer (9 juni 2014)


De uitgestrekte sawah’s achter mijn huis

Het weer is in Nederland bij uitstek een gespreksonderwerp. Hier in de desa wordt niet over het weer gesproken. Er wordt alleen opgemerkt, dat het al of niet gaat regenen en zo. Maar voor het overige is het geen gespreksonderwerp.
Ik meldde al, dat het regenseizoen achter de rug is. Overdag nu een blauwe lucht, alleen in de late namiddag bewolking, waar geen regen uitvalt. Slechts ongeveer eenmaal per week een stevige bui, niet langer dan een uur.
De droge tijd is dus aangebroken. Dat betekent, dat de temperaturen wat omlaag gaan. Overdag 30 / 31 C, en in de nacht zal het over een paar weken 22 C worden.
De droge tijd kan in delen van Java catastrofaal uitvallen, sawah’s die droog komen te staan, waardoor de oogst mislukt, en men geen inkomen heeft. Deze droogte zal in mijn regio niet gauw gebeuren, zo heeft men mij gezegd. Wel daalt het waterniveau in de water-put achter ons huis aanzienlijk, maar het is nog niet voorgekomen, dat er geen water meer in zat.
Op dit moment staan de sawah’s er prachtig bij. Het is een indrukwekkend gezicht die kilometers lange sawah’s met rijst. Prachtig groen, en zeer goed verzorgd. Over ongeveer anderhalve maand is het weer oogsttijd (panen). Niet alleen de rijst-sawah’s staan er mooi bij, ook de rietsuiker-plantages, de papaya-velden, de mais, boontjes, komkommers, de tabaks-plantages, allemaal erg goed verzorgd. Met name in de namiddag gaan de boeren even het veld op voor inspectie van de gewassen.
De boeren hier hebben geen opleiding gehad aan een of andere school, zij leren het vak van huis uit, en er is geen deskundige (met diploma’s) die iets zinnigs kan toevoegen aan wat de boeren al weten. Het zijn de beste vaklui met enorme kennis.
Een groot deel van de opbrengst van alle producten gaat naar Surabaya en naar Bali. Door de enorme wild-groei aan vila’s, hotels en meer, neemt op Bali de beschikbare grond voor sawah’s steeds meer af. In sommige delen op Bali zijn al problemen met het grondwaterpeil, omdat de hotels en vila’s veel water nodig hebben, denk onder meer aan de vele zwembaden.


 

 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Het weer, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en natuurgeweld | Tags: , , , , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: