Fruit (1)


Rambutan

Indonesie is rijk aan allerlei soorten fruit.
Bij mijn huis heb ik rambutan, jambu en mangga bomen.
De (goedkope) beschikbaarheid is afhankelijk van het seizoen. We hebben nu net het mangga-seizoen achter de rug, en de rambutan is al pluk-rijp. Op veel plaatsen langs de weg wordt de rambutan al aangeboden.
De Durian is berucht vanwege zijn onaangename geur. De eivormige of afgeronde vrucht is 15–30 cm lang en tot 8 kg zwaar. De schil bestaat uit zeskantige, dikke stekels. De vrucht bestaat uit vijf vruchtkamers met daarin een tot 6 cm groot zaad. Deze zaden zijn omgeven door dikke, eetbare, crèmekleurige tot donkergele, puddingachtige zaadmantels. Deze zaadmantels smaken zoet en aromatisch. De rijpe vrucht heeft een penetrante geur door de vorming van waterstofsulfide, waaraan de vrucht zijn alternatieve naam ‘stinkvrucht’ ontleent.
De nangka (jackfruit). Het is een van de grootste vruchten, die aan bomen groeit; het gewicht per vrucht kan wel 30 kg zijn. De jonge nangka wordt ook veel als groente gebruikt, gekookt. De vrucht is zo groot, dat op de markt stukken worden verkocht.
De jeruk is een klein citrusvruchtje. De blaadjes en ook het sap worden gebruikt in de Indonesische keuken. Djeroek limo heeft een matte en enigszins knobbelige schil en een friszure, aromatische smaak. Populair is het gebruik van het sap als drank: jeruk hangat (lijkt op kwast) en jeruk es (koud, met ijsblokjes).
De mangga (nl: mango) is een steenvrucht die in vorm varieert, afhankelijk van het ras. De vruchten zijn 5–20 cm lang, meestal asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd met aan het uiteinde een korte, brede tuit. De schil is tot 2 mm dik, glad en glanzend. Als de vrucht rijp is, kan deze groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd zijn. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, geel van kleur en vezelig tot bijna vezelloos.
De oogst is enorm, op elke straathoek zijn manggga’s te koop tijdens het oogstseizoen.
De rambutan is een van de meest geliefde vruchten van Zuidoost-Azië. De vrucht groeit in trossen. De stekelige rode schil omvat de eetbare glazig witte, soms iets roodachtige sappige zaadmantel, die aangenaam zoetzuur aromatisch van smaak is. Ook de oogst is steeds erg groot. 

Nangka

—————————
Mangga

—————————
Durian

Durian

—————————
Jeruk


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Maaltijd vandaag / eten en drinken | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: