Voorzieningen in het dorp (21 jan. 2014)


sumur

Waterput achter mijn huis

Water: Buiten de grote steden is er geen waterleiding. Dus in mijn dorp is ook geen waterleiding.
Maar in elk dorp hier in de regio zijn waterputten. Achter mijn huis is een waterput, waar ook andere gezinnen gebruik van maken, maar er zijn meer putten.
Het water is schoon (geen industrie in de buurt), maar niet drinkbaar, het moet eerst gekookt worden. Tijdens het droge seizoen daalt het waterniveau drastisch, maar het is nog niet voorgekomen, dat de put leeg was.

Electriciteit: Elk huis heeft electriciteit. Je moet kiezen voor een bepaalde capaciteit stroom: 450 W, 900 W, 1200 W, 2200 W, 3000 W of meer. Ondernemingen hebben een aparte regeling.
De meesten huishoudens hebben 450 W, of soms 900 W. Omdat ik AC heb, heb ik 900 W.
Bij verhogingen van de electriciteitsprijzen is er geen verhoging voor 450 en 900, of een heel geringe verhoging. Op deze manier ontziet men de mensen onderaan.
Tijdens het regenseizoen komen stroomstoringen regelmatig voor; die kunnen 4 uur of langer duren. Alle leidingen zijn bovengronds. Compensatieregelingen zijn er niet.

Gas: Gasleidingen zijn er niet. Gas dient men hier zelf te kopen. Voor huishoudens zijn er gasflessen te koop van 5 en 12 kg. Voor de veiligheid is het van groot belang een goede aansluiter van de slang op de fles te kopen. Er zijn al erg veel branden ontstaan door ontploffende gasflessen, vanwege slechte ansluiting.

Riool: In het dorp zijn geen riolen. Het water, dat wordt gebruikt voor de keuken en de was, wordt gewoon buiten weggegooid.
Ik heb thuis een WC laten aanleggen, de afvoer gaat naar een grote, betonnen, kuil. Om de zoveel jaar wordt die geleegd.

Gasfles 5 k

gas 3kg

————————
Gasfles 12 kg

gasfles 12 kg


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: