5) Begroeting

Voordat U het huis van een ander betreedt, doet U Uw schoenen of teenslippers uit. Het is not-done om met schoeisel een huis binnen te gaan.

Binnen de Islam is de man het hoofd van het gezin. Als U bij moslims op bezoek gaat, begroet u hem dan ook als eerste.

Voordat U het huis binnengaat (dus vlakbij de voordeur), zegt U (als U moslim bent):  “Assalamu Alaikum” en de gastheer antwoordt met: “Walaikum  Salaam”.
Bent U geen moslim, dan zegt U:  “Selamat pagi”, “Selamat siang” of “Selamat sore”. NB: Pagi is ochtend tot plm 9.00 uur, siang is tot plm 3 uur in de middag, daarna is het sore.
Na deze begroeting volgt het handenschudden.  In beginsel geldt het geven van handen. Geen stevige handdruk, maar ook niet te soft. Dit geldt ook voor de vrouw, die meekomt.

Na het geven van een hand, raakt U (als U moslim bent) met de rechterhand even Uw borst aan. Bent U geen moslim, dan kunt U volstaan met alleen het geven van een hand.
Een enkele keer kan het gebeuren, dat een dame U geen hand geeft, maar haar handen voor haar borst samenvouwt ter begroeting. U doet dan het zelfde. Dit komt echter niet vaak voor.

Er wordt niet gezoend, ook al kent men elkaar.
De handkus bij de dames is taboe.
Er wordt  niet omhelsd.
De begroeting moet vriendelijk verlopen, zonder stemverheffing of luid gelach.
Oogcontact tijdens de begroeting is gebruikelijk.
Bij de begroeting worden geen namen genoemd of wensen uitgesproken; dus niet:” ik ben …” “mijn naam is …” of “aangenaam kennis te maken”.

De gastheer geeft vervolgens aan, waar U kunt gaan zitten (“Silahkan”).

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: