Sept. 2018: Aardbeving + tsunami Sulawesi

28 sept. 2018: aardbeving en tsunami
Een sterke aardbeving van 7,7 op de schaal van Richter trof centraal Sulawesi kort na een aardbeving met een kracht van 6,0 op vrijdagmiddag; er viel 1 slachtoffer en er waren 10 gewonden.
Volgens woordvoerder Sutopo Purwo Nugroho van National and Disaster Mitigation Agency (BNPB) was de beving zo’n 27 kilometer ten noordoosten van Donggala op een diepte van 10 km.
De aardbeving was groter in omvang dan de aardbeving in Yogyakarta in 2006, die 6,4 in magnitude gemeten had, en de recente aardbeving in Lombok van 7,0 op magnitude in augustus.
Het zeewater in de Baai van Palu is naar verluidt gestegen.

28 sept. 2018: tsunami
Indonesië had een tsunami-waarschuwing afgegeven na de sterke aardbeving op vrijdagmiddag, die een kracht van 7.7 SR had. Ongeveer een half uur later werd deze waarschuwing opgeheven. De aardbeving van 7.7 SR werd gevolgd door tal van sterke naschokken, waaronder een van 6.7 SR. Een tsunami was het gevolg.
Disaster agency woordvoerder Sutopo Purwo Nugroho zei in een live tv-interview, dat de tsunami Palu trof, wat de hoofdstad is van de centrale provincie Sulawesi, en een kleinere stad, Donggala.
Hij zei dat huizen werden weggevaagd en dat families als vermist werden opgegeven. Communicatie naar het gebied is verstoord.

1 aard,,.

29 sept. 2018: aantal doden 48
Het dodental van de aardbeving op Centraal Sulawesi blijft groeien.
Uit de gegevens, die door BNPB werden gerapporteerd, tot aan de middag van zaterdag (09/29/2018), blijkt het aantal doden 48 mensen te zijn.
Dit aantal zal echter waarschijnlijk blijven toenemen, omdat het SAR-team momenteel nog steeds mensen evacueert.
Het hoofd van het BNPB Data-, Informatie- en Public Relations Centrum, Sutopo Purwo Nugroho, zei, dat het aantal slachtoffers in Palu City om 10:00 WIB  48 mensen betrof.

1 aar

1 aar,,

30 sept. 2018: aantal doden 420
Duizenden slachtoffers van de aardbeving en tsunami verzamelden zich op Mutiara Sis Al-Jufrie Airport, Palu, Centraal Sulawesi. Deze overlevenden worden geëvacueerd naar Makassar City, Zuid-Sulawesi en naar Java. Sinds de luchthaven Mutiara Sis Al-Jufrie, Palu, werd geopend voor vliegtuigen voor humanitaire hulp, begonnen Hercules-vliegtuigen overlevenden te evacueren op zaterdag (9/29/2018). Honderden vluchtelingen zijn aangekomen op de internationale luchthaven Sultan Hasanuddin Makassar, waarvan de meesten hun reis vervolgen naar Surabaya City en Jakarta.
Het aantal dodelijke slachtoffers is opgelopen tot 420.

1 oktober 2018: Modderstromen
Een aantal gebieden in Centraal Sulawesi is getroffen door grote modderstromen na de aardbeving, die vrijdag de provincie schokte en ook een tsunami veroorzaakte.
De deelgemeente Petobo in het district South Palu, Palu, ligt op 10 kilometer van de zee en is getroffen door een dergelijke modderstroom.
Er wordt gevreesd dat ongeveer 2.000 mensen in het district dood zijn, met huizen die door de modder zijn weggesleept.
Yusuf Hasmin, 45, zei dat de bewoners probeerden te ontsnappen aan de modderstroom waarvan ze beweerden dat ze als golven binnen rolde. Hij en zijn gezin hadden het overleefd, maar hij had niets gehoord van andere familieleden.

7 oktober 2018: nu al 1755 doden
Het National Disaster Management Agency (BNPB) heeft 1.763 doden geregistreerd, ten gevolge van de aardbeving en tsunami in Centraal Sulawesi. Al 1755 lichamen zijn begraven. Het totale dodental bestond uit 159 mensen in Donggala, 1.519 mensen in Palu City, 69 mensen in Sigi, 15 personen in Paragi Moutong en één persoon in Pasangkayu, West Sulawesi.

12 oktober 2018: Buitenlandse hulp aan regels
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft eerdere berichten ontkend dat de regering buitenlandse hulpverleners verhindert om rampgebieden in Centraal Sulawesi binnen te gaan; ze mogen dit alleen doen in overleg met nationale agentschappen.
De nieuwe verordening stelt, dat buitenlandse NGO’s alleen in rampengebieden mogen komen in coördinatie met lokale partners. Het vereist ook, dat buitenlandse NGO’s in de getroffen gebieden zich registreren bij gerelateerde ministeries, overheidsinstellingen of de BNPB om lokale partners te krijgen.

1vvvv

14 oktober 2018
De Wereldbank (WB) en de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) hebben US $ 1 miljard toegezegd ter ondersteuning van noodherstel, rehabilitatie en wederopbouw in Lombok,  en Palu, Centraal Sulawesi.

29 oktober 2018
De zware aardbeving en de daaropvolgende tsunami van een maand geleden op het Indonesische eiland Sulawesi heeft omgerekend voor een miljard schade aangericht. Dat maakte de rampenbestrijdingsdienst van het Zuidoost-Aziatische eilandenrijk vandaag bekend. Dat schadebedrag kan nog oplopen.
De meeste vernielingen zijn in Palu aangericht, zei de woordvoerder van de rampenbestrijdingsdienst, Sutopo Nugroho. De regering wil tegen Kerstmis de basisinfrastructuur herstellen en tijdelijke onderkomens bouwen.


 

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: