sept. 2017 – july 2018: Bali – Dreiging vulkaan “Gunung Agung”

3 july 2018:  Aswolk richting Oost Java

Op onderstaande foto is te zien, hoe de aswolk na de eruptie van de Gunun Agung richting Oost Java gaat. De vliegvelden van Banyuwangi een Jember zijn gesloten. In mijn desa hebben we er nog geen last van.


3 july 2018: Lava stroomt uit Gunung Agung 

Bron:
IndonesieNu.nl
Jakarta Post

De Agung op Bali is maandagavond (2/7/2018) om 21.04 uur lokale tijd opnieuw uitgebarsten. Bij de uitbarsting kwamen as en lava vrij.
De Agung die in de regio Karangasem, Oost-Bali, ligt, spuwde as zo’n 2000 meter de lucht in. De aswolk beweegt zich in westelijke richting. Ook stootte de vulkaan lava uit die in de directe omgeving van de krater tot branden heeft geleid.De eruptie duurde 7 minuten en 21 seconden. Omwonenden hebben elders een veilig heenkomen gezocht. De autoriteiten roepen mensen op kalm, maar tegelijkertijd ook alert te blijven en weg te blijven uit de gevarenzone van 4 kilometer rond de krater.
De alarmstatus van de vulkaan staat nog steeds op niveau III, de op een na hoogste alarmstatus voor vulkanen in Indonesië.
Eerder op de dag vonden er binnen een uur drie erupties plaats.
.
                                                         (Courtesy of National Disaster Mitigation Agency/-)

29 juni 2018: Luchthaven Bali weer open

Bron: indonesienu.nl

I Gusti Ngurah Rai International Airport op Bali is om 14.30 uur lokale tijd weer open voor vliegverkeer. De luchthaven in Denpasar is sinds vrijdag (29/6/2018) 03.00 uur gesloten geweest als gevolg van de eruptie van de vulkaan Agung. Bij de uitbarsting kwamen asdeeltjes vrij die een gevaar kunnen vormen voor het vliegverkeer.
De luchthaven zou eigenlijk tot 19.00 uur lokale tijd dichtblijven. Na evaluatie van de situatie omtrent de Agung, hebben de autoriteiten besloten tot heropening van de luchthaven in Denpasar.
.

29 juni 2018: enkele luchthavens gesloten

De luchthaven in Denpasar, Ngurah Rai International Airport, is gesloten geweest, maar om 14.30 uur lokale tijd weer geopend voor vliegverkeer. De luchthaven in Denpasar was sinds vrijdag 03.00 uur gesloten geweest als gevolg van de eruptie van de vulkaan Agung.  Bij de uitbarsting kwamen asdeeltjes vrij die een gevaar kunnen vormen voor het vliegverkeer.

Blimbing Sari Airport in Banyuwangi en Noto Hadinegoro Airport in Jember zijn gesloten tot vrijdagnamiddag plaatselijke tijd.

Thick smoke and flames emanating from Mount Agung can be observed from Datah village in Karangasem regency, Bali, on Friday. (Antara/Nyoman Budhiana)


29 juni 2018: wederom eruptie vulkaan Gunung Agung

Bron: indonesienu.nl

Een aantal vluchten van en naar het Indonesische eiland Bali is geannuleerd wegens de eruptie van de vulkaan Agung. Na de uitbarsting op woensdag 27 juni 2018 laat de vulkaan in de regio Karangasem, Oost-Bali, verhoogde activiteit zien. 

Luchtvaartmaatschappijen die besloten hebben, vluchten van en naar Bali te annuleren, zijn AirAsia (Jakarta, Surabaya, Japan, Kuala Lumpur, Perth, Singapore) en JetStar (Perth, Singapore). Desondanks blijft I Gusti Ngurah Rai International Airport open voor het vliegverkeer. Het luchtruim boven de luchthaven is vrij van asdeeltjes, zeggen de autoriteiten.
Volgens het Centrum voor Vulkanologie en Geologische Rampen is de Agung op woensdag 27 juni omstreeks 22.21 uur lokale tijd tot uitbarsting gekomen. De vulkaan spuwde daarbij as 2000 meter de lucht in. De eruptie duurde 1 minuut en 9 seconden.
Ook op donderdag 28 juni stootte de Agung rook uit. Het alarmniveau van de vulkaan wordt niet verhoogd, maar blijft staan op drie, de op een na hoogste alarmfase voor vulkanen in Indonesië.


3 december 2017

Vragen en antwoorden omtrent de Gunung Agung
– Bron: http://www.wijwonenopbali.com/vulkaan-update-3-december-2017/

Vulkaanstatus: ongewijzigd, nog steeds op waarschuwingsniveau IV (4)

Huidige kleurcode voor luchtvaart: Oranje

Wat is er gebeurd met de gestrande passagiers?
Een groot deel van de achterstand van gestrande passagiers is opgelost. Passagiers zijn vertrokken met vluchten vanaf de luchthaven van Bali (of alternatieven) en zijn onderweg naar huis. Echter Jetstar (Australie) heeft besloten nog niet naar Bali  te vliegen. Enkele vluchten zijn uitgesteld tot zondag of werden geannuleerd, waardoor bijna 2.000,  voornamelijk Australische, vakantiegangers getroffen zijn.

Door de sluiting van de luchthaven afgelopen week op Bali en ook van Lombok, zijn minstens 60.000 passagiers op uitgaande en binnenkomende vluchten gedupeerd.

Waar kan ik vluchten controleren?
https://www.baliairport.com/flight-status-arrivals-departu…/
of uw luchtvaartmaatschappij.

Wat zeggen de voorspellingen van de aswolk? VAAC, gevestigd in Darwin, voorspelt dat alle assen ten zuidoosten van Agung liggen, waardoor het uit de kust ten oosten van de luchthaven komt. Kijk op de nieuwste kaart hieronder.

 

Wat is er tot nu toe uit de vulkaan gekomen? Damp, as, gassen, inclusief zwaveldioxide (grote concentraties op grote hoogte), koude lava en hete stenen.

Zijn koude lavastromen (lahars)  gevaarlijk? Ze komen als een plotselinge stroom uit het niets, echter voornamelijk in de gebieden die aangegeven zijn als no go area.

Het is waar dat de seismische activiteit de laatste dagen is afgenomen, wat aantoont dat de uitbarstingen grotendeels voorbij zijn en de Agung zijn uitbarsting heeft beëindigd? Een afname in activiteit bij de vulkaan of in de aswolk hierboven betekent niet dat de activiteit is afgenomen.

Waarom gloeit het boven de vulkaan in de nacht? De gloed komt van de gloeiende lava in de krater, reflecterend op en verlichtend de as en dampwolken boven de top/

Wat gebeurt er in de krater? Uit satellietbeelden blijkt dat er een enorme hoeveelheid lava in de krater zit, ongeveer een derde van het totale volume van de krater tot nu toe, 20 miljoen kubieke meter.


1 december 2017

Stand van zaken: De Gunung Agung is  nog steeds erg onrustig. Spuwt gaswolken uit, tot kilometers hoogte.
De vliegvelden van Bali en Lombok zijn inmiddels weer open; de windrichting is veranderd, de gaswolken komen nu niet in de buurt van de vliegvelden. Maar dit kan natuurlijk snel veranderen.
Vele tienduizenden balinesen kunnen nog steeds niet terug naar hun dorpen.
Inmiddels wordt in de indonesische media  besproken, wat voor gevolgen deze uitbarsting heeft voor het toerisme op Bali. Men verwacht een grote schadepost ook voor de landelijke regering, die volop profiteert van het vele geld, dat de toeristen komen brengen naar  Bali.

In de media van vandaag en gisteren heb ik verder geen (nieuwe) bijzonderheden aangetroffen.


28 november 2017

Laatste nieuws van deze middag (lokale tijd) van de BNPB (Nationaal Bureau voor Rampenbeheersing):

Large continuous tremors are being recorded in Agung. Reporters have been ordered to leave Rendang observation post. The BNPB is urging everyone on the mountain within the 8-10 km zone to leave immediately.

Nederlandse vertaling: (lange continue bevingen worden waargenomen in Agung, Verslaggevers worden verzocht onmiddellijk de observatiepost in Rendang te verlaten en allen die zich nog binnen de grens van 8-10 km vanaf de Agung bevinden worden dringend verzocht te vertrekken.

Verder: Aan de zuidkust van Java komt een cycloon aan land.
Het Nederlandse nieuws zegt dat Bali hier ook mee te maken gaat krijgen, maar in het nieuws hier wordt dat niet bevestigd.


27 november 2017

Stand van zaken:

De vliegvelden van Bali en Lombok zijn gesloten vanaf  vandaag. Het is onbekend hoe lang die sluiting zal gaan duren. Er zijn 445 vluchten  gecancelled. Ongeveer 60.000 toeristen kunnen niet vertrekken.
De status van de vulkaan is nu Level 4 (Awas), het hoogste level.
De Gunung Agung spuwt sinds zaterdag aswolk na aswolk in de atmosfeer boven het eiland. De dikke zwarte aspluim die hierdoor ontstaan is, reikt tot duizenden meters in de lucht.
Volgens de rampendienst van de Indonesische overheid moeten zeker 100.000 mensen vluchten die zich in een straal van 10 kilometer rond de vulkaan bevinden. Zo’n 40.000 daarvan zijn inmiddels geëvacueerd.
Er wordt stellig een eruptie verwacht, maar hoe groot en wanneer is bijna niet te voorspellen.

Actuele foto’s”:

 


27 november 2017

Vliegveld van Bali, Ngurah Rai, is vanochend om 07.00 uur Bali-tijd gesloten, vanwege as-regen van de vulkaan Gunung Agung.
Hieronder een schema van de richting van de as-regen.


26 november 2017 (22.30 uur Java-tijd)

De KLM annuleert alle vluchten van en naar Bali voor vandaag (zondag) en morgen (maandag). De vliegtuigen vliegen wel tot en vanaf Singapore.
Bronnen: de Telegraaf en het Algemeen Dagblad.


26 november 2017

Zojuist nieuw reisadvies Nederlandse Ambassade in Jakarta:
“De Gunung Agung staat op het punt om uit te barsten. Vliegveld van Lombok is gesloten vanwege de rook. Er bestaat kans, dat ook vliegveld Bali wordt gesloten.

Hieronder 2 actuele foto’s


26 november 2017

Video-beelden van de eruptie gisteren, 25 nov. 2017.

Video 1: klik hier
Video 2: klik hier
Video 3: klik hier


25 november 2017

Bron: http://www.indonesienu.nl/nu-actueel/opnieuw-eruptie-vulkaan-agung-op-bali

De Agung is op zaterdag 25 november 2017 om 17.30 uur lokale tijd opnieuw uitgebarsten. De vulkaan in Karangasem, Bali, spuwde een donkere aswolk 1500 meter de lucht in. 

Het is de tweede keer deze week dat de vulkaan tot een uitbarsting kwam. De eerste eruptie vond plaats op dinsdag 21 november 2017. Ook bij de tweede uitbarsting gaat het om een freatische eruptie. Er is sprake van een freatische eruptie wanneer magma in contact komt met grond- of oppervlaktewater. Door de extreem hoge temperatuur van het magma wordt het water omgezet in stoom.

Het Indonesische Centrum voor Vulkanologie en Geologische Rampen PVMBG zegt dat de situatie op Bali veilig is voor het vliegverkeer. Desondanks heeft een aantal luchtvaartmaatschappijen vluchten richting het eiland geannuleerd of omgeleid. Het gaat met name om vluchten vanuit Australië. Maar ook een vlucht van KLM, vluchtnummer KL 835 vanuit Singapore naar Denpasar, is op 25 november 2017 geannuleerd wegens de eruptie van de vulkaan.


22 november 2017

Video-opnames Gunung Agung op Bali eruptie van 21 nov. 2017 (gisteren).

Video 1: klik hier
Video 2: klik hier


21 november 2017

Vanmiddag een eruptie van de Gunung Agung op Bali. Een paar dagen geleden was er al een aardbeving kracht 5 op de schaal SR. Het vliegveld Denpasar functioneert nog normaal.
Ik heb tot nu alleen persberichten kunnen achterhalen.

Bronnen:

Indonesienu.nl” van vandaag, 21 nov. 2017: klik hier

“Jakarta Globe” van vandaag, 21 nov. 2017: zie volledige bericht hieronder:

Mount Agung in Bali erupted again on Tuesday (21/11), spewing volcanic ash as high as 700 meters into the sky, an official from the National Disaster Mitigation agency, or BNPB, said.
Authorities urged people living on the slopes of the mountain to remain calm after several tremors shook the area. Currently, no one is allowed within six to 7.5 kilometers from the crater, the BNPB said in a statement.

“As of tonight, a total of 29,245 people have had to leave their homes and they are now being housed in 278 shelters,” BNPB spokesman Sutopo Nugroho said.

Indonesia’s Volcano Observatory Notice for Aviation (VONA) raised its air traffic warning level from yellow to orange on Tuesday. It said the volcanic ash was moving to the east and southeast of the mountain.
No flights in and out of Bali had been canceled because of the eruption.


29 oktober 2017

Bron:  http://www.wijwonenopbali.com/  Blog van Leo en Anjo, wonend op Bali.

Goed nieuws voor alle betrokkenen, de status van de vulkaan is vanmiddag 29 oktober om 4 uur verlaagt naar niveau 3. Dat betekent dat omwonenden weer naar huis terug kunnen. Met Galungan en Kuningan voor de deur voor de bewoners een fijn bericht. Sinds 20 oktober was er een afname in activiteit waarneembaar.
Het cenrum voor vulkanologie blijft de status van de vulkaan volgen.

Mocht er opnieuw nieuwszijn dan zal ik dat vermelden.


14 oktober 2017

Bron:  http://www.wijwonenopbali.com/  Blog van Leo en Anjo, wonend op Bali.

Al 23 dagen telt nu de status van niveau 4 (Awas). De vulkanische activiteit is nog steeds hoog. Er is nog geen sprake van een eruptie.
PVMBG merkt op, dat er momenteel meer ondiep en dicht bij de krater aardbevingen plaatsvinden. Het aantal aardbevingen is niet verlaagd. Op zaterdagmorgen (vanmorgen) 6 uur plaatselijke tijd zijn sinds middernacht al 360 vulkanische aardbevingen geregistreerd. Het potentieel van uitbarstingen blijft hoog Er kan niet worden bepaald wanneer de vulkaan gaat uitbarsten.

De veiligheidszone met een straal van 9 kilometer vanaf de de krater en 12 kilometer in de noordoostelijke sector en zuid-zuid-zuid-zuid-sector blijven gehandhaafd. Duizenden mensen worden nog steeds opgevangen in de kampen of bij familie.
De gouverneur van Bali heeft opnieuw de noodtoestand verlengd met 14 dagen waarbij vluchtelingen blijven opgevangen tot 26/10/2017.

Vluchtelingen uit de gebieden rond Gunung Agung hebben nog stees hulp nodig. Opgenomen zijn: 139.199 vluchtelingen in 389 vluchtelingenpunten verspreid over 9 gebieden. Sommige vluchtelingen gingen de afgelopen dagen terug naar hun huis, ondanks het feit dat dit verboden en gevaarlijk is. De reden waarom ze naar zijn huis terugkeerden was verveling in de kampen, willen werken, inkomsten vergaren en voor het vee en de landbouwgrond zorgen. Tijdens de evacuatie zijn de inkomsten van deze mensen afgenomen. Men doet een beroep op de bewoners om terug te keren naar de vluchtelingenkampen.


11 oktober 2017

Er zijn geen nieuwe ontwikkelingen omtrent de vulkaan de Gunung Agung.
Het lijkt rustiger te worden, hoewel het dreigingsniveau nog steeds hoog is.


5 oktober 2017

Er is geen nieuws te melden omtrent de vulkaan de Gunung Agung.
Volgens deskundigen kan de vulkaan of uitbarsten, of nog lange tijd onrustig blijven, om tenslotte weer tot rust te komen.
Er is geen voorspelling te doen.
Tot zover de berichtgeving.

Mochten er weer nieuwe ontwikkelingen zijn, dan zullen wij dat zeker melden.


3 oktober 2017

Bron: http://www.indonesienu.nl/nu-actueel/seismische-activiteit-vulkaan-op-bali-afgenomen

Uit gegevens van de observatiepost bij de vulkaan blijkt dat er de afgelopen twee dagen sprake is van een afname van het aantal bevingen. Dat geldt echter niet voor de kracht van de bevingen. De alarmstatus van de vulkaan in de regio Karangasem staat voorlopig nog steeds op het hoogste niveau.

Hoewel het aantal bevingen is afgenomen roept het Centrum voor Vulkanologie en Geologische Rampen bewoners op geen activiteiten te verrichten binnen een straal van 9 kilometer rond de krater. In sommige gebieden geldt een no-go zone van 12 kilometer.


2 oktober 2017

Vandaag geen bijzonderheden te melden.

Wel begrijp ik uit deskundigen-berichten, dat de situatie nog steeds dreigend is.
Men verwacht een eruptie, maar zekerheid hierover is er niet.
Het kan ook zo zijn, dat de Gunung Agung nog langere tijd (maanden, mogelijk jaren) blijft dreigen, maar dat het niet tot een eruptie komt. Dit komt vaker voor.


1 oktober 2017

Bron:Jakarta Post

Ongeveer 25 mensen van 7 verschillende families zijn met een houten boot naar Lombok gevaren, uit angst voor de dreigende vulkaan. Ze zijn aan wal gegaan bij Senggigi. In totaal zijn er nu 315 mensen van 97 verscillende families naar Lombok gevlucht. Volgens een overheidswoordvoerder zijn er geen opvangplekken op Lombok, maar er zal wel humanitaire hulp worden gegeven.
Het bericht in Jakarta Post:http://www.thejakartapost.com/news/2017/10/01/more-residents-flee-mt-agung-to-lombok-by-boat.html


30 september 2017

Bron:http://www.wijwonenopbali.com/Blog van Leo en Anjo, wonend op Bali.

Korte samenvatting van zaterdag van de BPNP, Sutopo Purwo Nugroho, Hoofd Informatie Informatie en Public Relations Center van BNPB
Om de gemeenschap op tijd te waarschuwen als de vulkaan Agung uitbarst heeft BNPB sirenes op zes punten rond de Gunung Agung geïnstalleerd. Het zijn mobiele sirenes die met een voertuig kunnen worden verplaatst. Deze sirene lijkt op een tsunami sirene. Twee uur voor een daadwerkelijke eruptie zullen de sirenes waarschuwingen afgeven.
Daarnaast heeft BNPB waarschuwingsborden op 54 punten geïnstalleerd met de mededeling dat men de gevaarlijke zone van 12 km heeft bereikt.

Tot en met zaterdagmiddag (30/09/2017) zijn 143.840 mensen geregistreerd van 471 vluchtelingenpunten in 9 districten.
Bewoners die geevacueerd zijn, maar buiten de 12 km zone wonen wordt gevraagd terug te keren naar hun dorpen.
De activiteiten rondom en in de vulkaan is onveranderd hoog.
Er wordt veel hulp geboden aan de vluchtelingen zowel vanuit de overheid als door particuliere initiatieven.

Het magma is inmiddels gestegen tot 5 km onder de oppervlakte en harde steenlaag van de krater.


28 september 2017

Bron:http://www.wijwonenopbali.com/Blog van Leo en Anjo, wonend op Bali.

Vandaag, donderdag, is de situatie rondom Gunnung Agung onveranderd. Je kunt je met het heerlijke zonnige weer van de afgelopen dagen soms niet voorstellen dat Bali op de rand balanceert van een grote vulkaanuitbarsting.
Uit het nieuws: het aantal vluchtelingen blijft groeien. Donderdag (2017/09/28) zijn er bij tellingen 104 673 447 vluchtelingen geregistreerd verspreid over vluchtelingenkampen in 9 gebieden. Er is voldoende voedsel in de kampen aldus het bericht. Er zijn onveranderd hoge vulkanische activiteiten gemeten.
Wij spraken onze Budi, zijn familie woont in Karangasem. Hij heeft zijn familie naar hier verhuisd. Hij vertelde dat de jonge mannen overdag naar het vee en de huizen gaan om het vee te verzorgen en de bezittingen te bewaken. De nacht brengen ze door in het dichtstbijzijnde opvangkamp. Er zijn veel Balinese familie’s die hun familie in de thuissituatie opvangen. Dit brengt voor hen veel extra onkosten met zich mee. Hij voelde zich er erg zorgelijk onder.
Dus naast alle ontheemden in de opvangkampen is er ook nog een groot aantal die niet geregistreerd staan omdat ze bij hun familie verblijven.

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: