Unieke video-opname van een Selapanan (10 febr. 2021)


Als een baby de leeftijd heeft bereikt van 1 maand, dan wordt er bij de moslims thuis een dienst gehouden. De naam van de bay wordt dan officieel bekend gemaakt, en de baby maakt deel uit van de islamitische gemeenschap. Deze dienst wordt “Selapanan” genoemd.
Laatst vond er een Selapanan plaats in mijn buurtje.
Bij de Selapanan waren aanwezig de gezinshoofden van familie en buren; ook waren vrienden uitgenodigd. Tevens was er een Kyai (imam) aanwezig.
De mannen staan in een cirkel, en de vader “presenteert” zijn baby aan elke man afzonderlijk; deze doet een gebed en blaast zacht over het hoofd van de baby (betekenis hiervan mij niet bekend). Ook wordt er door sommigen een stukje haar afgeknipt bij de baby. Hierna zijn de vrouwen aan de beurt.
Na afloop is er een “Selamatan”, een gezamenlijke maaltijd voor de aanwezige mannen. Bij het afscheid nemen krijgt ieder een “Berkat” (een doos met etenswaren) mee voor de thuisblijvers.

Deze unieke video in huiselijke kring is gemaakt bij mij in de buurt. Het betreft een eenvoudig gezin. De video is uniek, omdat deze gemaakt is door een amateur tijdens een intieme huiselijke gebeurtenis thuis.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Islam / Religie | Tags: , | 2 reacties

Berichtnavigatie

2 gedachten over “Unieke video-opname van een Selapanan (10 febr. 2021)

  1. Robert Broodman

    Volgens mijn vrouw moet het zijn “Selamatan”

    Like

    • Een selamatan is een gezamenlijke maaltijd. Een Selapanan is het javaanse woord voor de dienst voor een baby van plm 1 maand oud. Vriendelijke groet, Paul

      Like

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.