Verloop van de Ramadan in de desa (11 juni 2018)


Het is nu maandag en aanstaande vrijdag is het Lebaran, het Suikerfeest. Het wordt wat drukker in de desa. Vele huisjes krijgen een verfbeurt, tuintjes worden wat opgeknapt. De eerste gasten zijn al aangekomen. In mijn buurtje zijn ook al een paar mannen aangekomen, die op Bali, Surabaya of elders werken. ’s Avonds buiten veel gesprekken en ontmoetingen na lange tijd. Dinsdag en woensdag worden familieleden van mijn buurtgenoten verwacht, die elders ver weg wonen.
Er wordt veel ingekocht, onder meer rijst, olie en pakjes mie. Het is traditie, dat tijdens Lebaran “zakat” wordt gegeven aan de armen. Er worden pakketjes gemaakt, waarin de rijst, olie, mie en eventueel nog meer wordt gedaan; deze pakketjes worden dan aan de armen gegeven.
Bij heel veel (overheids)instanties kan geld worden opgehaald. Er wordt heel veel uitgedeeld, zowel door particulieren als door de overheid. Zo delen de armsten dan ook mee in de Lebaran festiviteiten.

Traditioneel beginnen hier de dagen de avond van tevoren. Dus donderdagavond is “malam jumaat”, dwz. de avond van vrijdag. Vrijdag is het Lebaran, maar dus eigenlijk al donderdagavond, dat de avond van vrijdag is. Donderdagavond (malam jumaat) barst het Suikerfeest al los, met optochten door de desa. Vrijdagochtend vroeg naar de moskee, en dan is het helemaal Lebaran. Daarover later meer.

q

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Islam / Religie | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: