Openbare werken en corruptie (14 dec. 2017)


Ik maakte in een eerder bericht melding van de bestrating van de pasar en straten  in mijn desa.
Vandaag zijn stenen en zand per vrachtwagen gebracht om 2 straatjes naast mijn huis te bestraten. De straat, waaraan mijn huis ligt, is een doorlopende weg, waarvan ook vrachtwagens gebruik maken. Mijn straat zal daarom van asfalt worden voorzien.
Dit jaar is veel gebeurd wat betreft openbare werken: de pasar is dus bestraat, alle straten in mijn desa worden nu bestraat, de toegang tot het kerkhof is verfraaid, de brug bij het kruispunt in het centrum van de desa is helemaal vernieuwd. En hier en daar worden de zijkanten van de kleine kanaaltjes, die door de desa lopen richting sawah’s, gerepareerd.
Vanwaar nu al deze activiteiten het afgelopen jaar ? Ik heb van meerdere kanten gehoord, dat er nu een betere controle is op het  geld, dat de desa toegewezen krijgt van de hogere overheid. Een van de mensen, die dit bevestigde is zogezegd een “wethouder” (Pa Kampung) van mijn desa.
De strijd tegen de corruptie in Indonesie gaat onverminderd door. En naar ik begrijp uit allerlei berichten in de pers, niet zonder succes. Dit kan een verklaring zijn voor de openbare werken, die het afgelopen jaar in mijn desa plaats vonden; het geld kan nu kennelijk niet meer in eigen zak gestopt worden.
Het is triest om te constateren, dat het vooral hoogeplaatste lieden zijn (leden van het parlement, hoge bestuurders en grote zakenmensen) die aan corruptie doen. En dan gaat het vaak om enorme bedragen (zelfs voor nederlandse verhoudingen).
Regelmatig wordt geopperd om de doodstraf op te leggen voor grote corruptoren; volgens de wet kan dit niet, die moet dan veranderd worden. Het lijkt mij een juiste straf voor gewetenloze lieden, die louter uit hebzucht gemeenschapsgeld stelen.

Foto hieronder: de stenen en het zand zijn al gebracht schuin tegenover mijn huis, dus binnenkort kan de bestrating beginnen.

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

<span>%d</span> bloggers liken dit: