Hypnose / Oplichting


Al eerder vertelde ik over de grote oplichtingszaak in mijn desa.
Hoe kan het, dat zoveel desa-bewoners zich hebben laten oplichten ?
Een belangrijke faktor bij oplichting in Indonesie is hypnose. Veel slachtoffers voelden zich gehypnotiseerd door de oplichters. Regelmatig zijn er berichten in de pers, dat er oplichters zijn gepakt, die “hun zaken” deden door middel van hypnose. Hoe dat dan in zijn werk ging, is mij niet duidelijk, maar het is voor de indonesier realiteit.
Indonesie is nog steeds een land, waar mystiek een grote rol speelt. Mystiek in de religie, maar ook mystiek waar het gaat om bijvoorbeeld het geloof in “hantu’s” (spoken, geesten) in allerlei vormen. Vooral als het donker is, is de indonesier het liefst thuis, je weet maar nooit, wat er rondspookt.
Sporen van het hinduistische koninkrijk Majapahit, dat tot de 16e eeuw op Java heerste, zijn bij veel gelegenheden nog duidelijk voelbaar. Onlangs was ik bij een huwelijk, dat in javaanse stijl werd gehouden. Ik waande mij tijdens het 2 dagen durende huwelijk in hinduistische sferen. Dit huwelijk deed in het geheel niet onder voor de beroemde balinese “Upacara’s” (tempel-ceremonien), waar veel mensen (en toeristen) op af komen.
Bij de voorbereidingen van dit huwelijk, waar ik ook getuige van was, werden bij het huis, waar de huwelijksplechtigheden plaats vonden, offers neergelegd op bepaalde plaatsen. De offers bestonden onder meer uit bananen, een kokosnoot, wat groenten en een ei. En dan te bedenken, dat het huwelijk een geheel islamitische aangelegenheid was.

Hieronder foto’s van javaanse offers, zoals ik ze heb gezien.

 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Islam / Religie | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

<span>%d</span> bloggers liken dit: