Het weer (27 november 2016)


Het regenseizoen draait op volle toeren. De ochtenden zijn helder met bijna geen bewolking. Rond het middaguur komt de bewolking opzetten en in de loop van de middag barst het dan los. Knetterend onweer, felle bliksemflitsen (horizontaal en verticaal) en tropische buien. Na een paar uur wordt het rustiger en druppelt het nog wat na.
De temperatuur loopt op tot rond de 33 C voordat het losbarst. Na afloop van de buien is de temperatuur rond de 26-27 C, aangenaam.
Het weer zorgt in mijn desa voor weinig problemen. Elders lopen straten onder (banjir) en ondervindt het verkeer hinder.
Ondanks het weer is men druk bezig met het planten van de nieuwe rijstplantjes. De heel jonge rijstplantjes worden eerst in een afgepaald stuk van de sawah gepoot (een paar vierkante meter). Als ze wat groter zijn, dan worden ze in bosjes over de sawah verdeeld. En vervolgens worden de rijstplantjes een voor een met de hand geplant. Bij dit werk zijn veel vrouwen betrokken. In tegenstelling tot Bali doen vrouwen op Java geen zwaar lichamelijk werk; alleen bij het planten van de rijstplantjes zijn ze betrokken en bij het oogsten later.
Over 3 maanden is het oogsttijd, daarna krijen de sawah’s 3 weken rust en vervolgens wordt er opnieuw rijst geplant.

Categorieën: Het weer, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, ander natuurgeweld, Over de sawah's / landbouw | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: