Het weer (26 mei 2016)


Het regenseizoen is inmiddels voorbij. Het is de hele dag onbewolkt, met aan het einde van de middag lichte bewolking.
Een regenbui blijft echter mogelijk. De middagtemperatuur is erg hoog, 34-36 C, en ’s avonds om 21.00 uur is het nog steeds 30 C. Ook voor de desa-bewoners is het erg heet. Van 12 uur tot 3 uur in de middag is het voor mij haast niet te harden vanwege de hitte. Ik ben op mijn kamer met AC. Zonder AC zou ik het niet trekken in de desa.
Ongeveer 2 weken geleden is de rijst weer geplant. Er is water genoeg voor de rijstplantjes. Over 2,5 maanden is er weer oogst, en daarna wordt kedelai geplant, het is dan het droge seizoen.
Het regenseizoen is dit jaar erg laat begonnen. Gewoonlijk beginnen in oktober al de eerste buien, in november meer buien, met als top-regen-maanden december en januari, waarna het aflopend doorgaat tot april-mei.
Dit jaar begon het regenseizoen pas in de loop van januari, hoewel het daarvoor ook al wel eens regende. Veel gebieden in Indonesie hebben met droogte te kampen gehad.
In mijn regio is water geen probleem, ook in lange droge tijden is er altijd wel water. Het water komt van de bergketen de Argopuro, die ten noorden van mijn regio loopt; vanaf Banyuwangi.
Ten zuiden van mijn desa  zijn veel sawah’s veranderd in tabaksplantages. Deze plantages zijn meestal eigendom van een tabaksfabriek; de mensen, die erop werken, zijn betaalde krachten. In de stad Jember zijn fabrieken, waar sigaren worden gemaakt.
Het is weer een schitterend gezicht, kilometers lang alleen rijst-sawah’s. Buitengewoon goed onderhouden.
Zoals gezegd, nu ook veel tabaks-sawah’s, maar ook veel jerukken, suiker, mais en meer.

Inmiddels komt de vastenmaand, Ramadhan, dichterbij. De vastenmaand begint op 6 july en eindigt met het Suikerfeest, Lebaran. Daarover een volgende keer meer.

 

Categorieën: Het weer, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, ander natuurgeweld, Over de sawah's / landbouw | Tags: , , , , , | 1 reactie

Berichtnavigatie

Een gedachte over “Het weer (26 mei 2016)

  1. Ellen

    Wat een schitterende foto, geweldig als dit je uitzicht mag zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: