Kerstmis 2015


Kerstmis is aanstaande. Duizenden politiefunctionarissen zullen voor een veilig verloop van de christelijke kerst-diensten in heel Indonesie zorgen. Banser, een grote jongeren-organisatie van de Islam in Indonesie, zal samen met  politie-functionarissen zorgen voor een rustige gang van zaken bij vele kerken.
In Nederland is veel te doen omtrent de Islam: de grote toestroom van voornamelijk moslim-vluchtelingen, angst, dat daar IS-mensen tusssen zitten, op te zetten AZC’s, uitspraken van de PVV die opzien baren, een moskee in Utrecht, die verwerpelijke uitspraken doet en veel meer.
In mijn desa is van dit alles niets te bespeuren. Mijn desa is geheel islamitisch. Een  uitermate vredige en tolerante desa. De desa-bewoners hebben het over vredig met elkaar samen wonen. Gestoeld op de Pancasila, de Indonesische staats-filosofie, waarmee iedereen opgroeit. De Pancasila: voor een deel gemodelleerd naar de originele Pancasila, de ethische code van het boeddhisme.
Ik heb al meermalen geschreven, dat de Islam in Indonesie (en Maleisie)  een geheel andere Islam is dan die in het Midden Oosten. De Islam in Indonesie is “gebouwd” op  de oude boeddhistische en hindoeistische koninkrijken, die tot de 16e eeuw hier bestonden. Er zijn nu nog duidelijke hindoeistische “sporen” in de Islam van tegenwoordig te vinden.
85% van de Indonesiers is moslim; overal  kan men lezen, dat 90 %  van hen tolerant is, en een vredig naast elkaar bestaan van de vele religies in Indonesie voor staat. In een land, dat zo groot is als heel west Europa, zijn er natuurlijk incidenten, maar die blijven uitzondering.
Bekend is, dat de indonesische veiligheidsdiensten zeer efficient zijn in het opsporen “gevaren”, zoals tegenwoordig IS-sympathisanten. IS, en alles wat daarmee te maken heeft, is verboden in Indonesie.
De vooruitzichten zijn, dat Indonesie weer een rustige Kerstmis zal beleven.

Ik wens de christelijke lezers en lezeressen van mijn blog, mede namens vele moslims in mijn desa, een goede Kerst-tijd toe. Selamat Hari Natal !

 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Islam / Religie | Tags: , , , | 1 reactie

Berichtnavigatie

Een gedachte over “Kerstmis 2015

 1. Ellen

  Bedankt en voor u ook een vredige Kerst en een voorspoedig en gezond 2016.
  Ik lees zojuist dat de politie in Midden Java aanslagen heeft verijdeld en 6 terreurverdachten/Jihadisten heeft opgepakt. Fijn om te horen dat het bij u allemaal vredig aan toe gaat. We weten gelukkig dat niet iedereen hetzelfde is.
  Fijne dagen en wie weet tot ziens, wij vertrekken over een maand naar Oost-Java.
  Ellen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

<span>%d</span> bloggers liken dit: