Mijn berichten (31 okt. 2015)


Ik schrijf over mijn desa op Oost Java. Over wat er daar zoal  gebeurt, en hoe de mensen denken over bepaalde zaken. Als ik over een bepaald onderwerp schrijf, is dat alleen van toepassing op mijn desa en de naburige regio. Je kunt meestal niet uit mijn berichten afleiden, hoe het er in Indonesie voor staat, of hoe de mensen in Indonesie denken.
Indonesie is zo groot als West Europa, van noord Finland tot zuid Spanje. De Indonesische bevolking bestaat uit honderden etnische groepen, elk met hun eigen mythen en legenden, die uitleg geven over de oorsprong van hun volk, de verhalen van hun voorouders en de demonen of goden in hun geloofssystemen.
Vele volkeren hebben nog hun eigen koning (raja of sultan), waar het bestuur lang niet altijd omheen kan.
In geheel Indonesië worden ongeveer 300 afzonderlijke etnische groeperingen onderscheiden en worden er 742 verschillende talen en dialecten gesproken.
De Indonesier bestaat eigenlijk niet, indonesier is hij/zij, die een indonesisch paspoort heeft. Maar het is van belang te weten, of hij een Javaan is, een Madurees, een Molukker, of bv een Buginees. Dat bepaalt voor een groot gedeelte hoe hij over bepaalde zaken denkt. Daarbij komt nog eens bij, dat de Adat verschilt per ethnische groep, en binnen grote ethnische groepen heb je weer verschil in Adat. De Adat in mijn regio is anders dan de Adat op midden Jawa.
Ik heb, als voorbeeld, indertijd geschreven over de acceptatie van homo’s. In mijn regio geen probleem, in Aceh een heel groot probleem. Jakarta is bekend om zijn travestieten, terwijl strenge moslims een enkele keer demonstreren tegen de homo ontmoetingsplaatsen. Hoe het zit met de acceptatie in Kalimantan, de Molukken en Sulawesi is mij niet bekend.
Op Sulawesi, bij de Buginezen, kent men de “Bisu”, een van de 5 genders daar. De Buginezen kennen 5 afzonderlijke “genders”. Twee zijn analoog aan mannelijke (oroané) en vrouwelijke (makkunrai) Cisgender, en de resterende drie zijn niet gemakkelijk te vergelijken met westerse ideeën van gender: bissus, calabai en calalai. De laatste twee kan men ruwweg vergelijken met transgender vrouwen en mannen, terwijl bissus een meer abstracte identiteit hebben.

Er is geen land op de wereld, dat zo complex in elkaar steekt als Indonesie. De staatsfilosofie de “Pancasila” is het fundament van de indonesische staat. De Pancasila wordt op alle scholen onderwezen, en iedereen kent het. Het woord Pancasila is afkomstig van twee Sanskriet-, respectievelijk Pali-woorden: panca, dat “vijf” betekent, en sila, dat “rechtschapenheid, moreel juist gedrag” betekent. Het bevat vijf aan elkaar verbonden principes en is voor een deel gemodelleerd naar de originele Pancasila, de ethische code van het boeddhisme.
Zie: Pancasila

Hetzelfde geldt voor de Islam. Het Christendom in west Europa verschilt sterk per regio; denkt U maar aan Staphorst, RK dorpjes in Italie of het weinig kerkelijke Scandinavie.
De  Islam in Indonesie verschilt ook per regio, hoewel de grote feesten, zoals het Suikerfeest, overal min of meer hetzelfde verlopen. Ik schrijf over de Islam in mijn regio, een uiterst vriendelijke Islam, waar ook plaats is voor christenen, boeddhisten en hindoes. Baardige imams, die wartaal uitslaan, zijn hier niet te vinden. Enige druk vanuit de Islam om op een bepaalde manier te leven, is er niet. Een Islam, zoals men die in Nederland niet kent, vriendelijk en tolerant.

Dus als U mijn berichten leest, bedenk dan wel, dat ik schrijf over mijn regio op Oost Jawa. En dat het meeste, dat ik schrijf, niet voor heel Indonesie geldt.

De stad Jember

Jember (Java - Indonesia)

jember

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Islam / Religie, Landelijk en politiek | Tags: , , | 1 reactie

Berichtnavigatie

Een gedachte over “Mijn berichten (31 okt. 2015)

  1. Is idd goed om te weten!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

<span>%d</span> bloggers liken dit: