5 sept. 2015: Karnaval in de desa


——————————————————————————————————-
Foto’s Karnaval in mijn desa: link
Video’s Karnaval in mijn desa: link
———————————————————————————————————-
Gisteren, zaterdag, was er het jaarlijkse Karnaval in mijn desa. Een week geleden was er in de stad  Jember het beroemde Jember Fashion Karnaval, dat internationale bekendheid geniet.
In veel desa’s wordt een  Karnaval georganiseerd. Er komen duizenden mensen op af.
Natuurlijk zijn er voor het desa-bestuur vele onkosten in verband met dit Karnaval. Een week geleden kreeg ik thuis bezoek van Pa Kampung, die voor de organisatie en de veiligheid in de desa verantwoordelijk is. Hij vertelde mij, dat het desa-bestuur een lijst had opgesteld van de 30 rijkste families in de desa, die een bijdrage (in geld dus) “moesten” leveren. Wel, de desa telt minstens 15.000 inwoners, dus veel rijken zijn er niet. Maar in elk geval, ik hoorde dus ook bij die 30 rijksten. Hoewel ik een aardig pensioen heb, hoor ik in Nederland zeker niet tot de rijken, hier dus wel.
Het bestuur had de bijdrage vastgesteld op rp 300.000 (20 euro). Natuurlijk heb ik de bijdrage geleverd.

Vanaf 13.30 uur trok een bonte stoet ruim 2,5 uur lang langs mijn huis, en verder, een ronde door mijn desa. Vele duizenden waren naar dit Karnaval gekomen, dus er waren niet alleen maar desa-bewoners. Bij de driesprong vlakbij mijn huis was zelfs politie (1 agent met een assistent) aanwezig om het verkeer te regelen; ook op andere plekken was politie; politie zie je in de desa overigens zelden. De aanwezige agent kwam uit de stad Jember en ik had hem nog niet eerder gezien. Toch wist hij precies waar ik in de desa woonde.
Om de paar groepen een vrachtwagen met een zeer hoge geluidsinstallatie, die keiharde muziek voortbracht.  Achter de geluidswagen een rijdende transformator voor de benodigde eletriciteit.
De sfeer was buitengewoon goed. Waar zoveel mensen samenkomen, zijn er altijd heel veel “mobiele” verkopers: ijsjes, suikerspinnen, tahu-gerechtjes in plastic zakjes, stukjes fruit in zakjes, allerlei soorten klein speelgoed, zelfs levende visjes in plastic zakjes en nog veel meer. Sommige handelaren gaan te voet, anderen op de fiets of de brommer.
Het zijn vooral de meisjes / dames, die prachtige kostuums aanhebben; deze kostuums kunnen worden gehuurd, maar er zijn ook mensen, die ze zelf thuis maken. De puber-jongens zijn doorgaans  “nakal” (ondeugend); zwart, blauw of anderszins geverfd en vreemd uitgedost, trappen ze lol, op een leuke manier.
Uiteraard ontbreken niet de travestieten, of wat daar voor moet doorgaan. Travestieten zijn steeds aanwezig bij dit soort feesten.
Men wordt ruim voorzien van water in plastic bekertjes. Als de bekertjes leeg zijn, worden ze gewoon weggegooid in de berm. Echter, ook hier zit handel in, want plastic levert geld op; er lopen mannen rond, die de lege bekertjes verzamelen en in een grote zak doen; dat plastic wordt verkocht en weer opnieuw gebruikt na verwerking.
Op Bali is zeer bekend het “Ogoh Ogoh” op de avond voor Nyepi (Balinees Nieuwjaar). Enorme poppen, ware kunstwerken, worden door het dorp gedragen. Een grote trekpleister voor toeristen, die dan ook massaal aanwezig zijn. Het Karnaval in mijn desa doet hier zeker niet voor onder; toeristen zijn hier echter niet in tegenstelling tot Bali. Daarom ben ik maar in mijn eentje massaal langs de weg gaan staan. De totale afwezigheid van toeristen geeft het gebeuren echter wel  een “naturel” kleur.

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: