Landbouw


Toen ik enige tijd geleden in Nederland was, ben ik regelmatig met de trein van Groningen naar het westen gegaan via de nieuwe lijn Zwolle – Lelystad, door de polders.
Wat mij trof, waren de enorme uitgestrekte akkers in de polders. En de enorme machines, die daar aan het werk waren; ik heb maar 1 persoon gezien, die deze machines bediende. De tijd van de kleine boer is voorbij, schaalvergroting moet economischer  en kostenbesparend zijn. Het aantal mensen, dat bij de boer werkt, is minimaal.
Ook op Oost Java, zijn er uitgestrekte sawah’s. Vaak echter bestaan deze uit verschillende percelen van verschillende eigenaren. De sawah-percelen hier beslaan doorgaans 1/4, 1/2 of soms 1 hectare of meerdere.
Sommigen in de desa hebben slechts 1/4 hectare, anderen iets meer en rijke mensen hebben vele hectares. Deze rijke mensen, die meestal ver weg wonen in steden, verpachten doorgaans de gronden. Zij, die geen sawah hebben, kunnen een sawah pachten, of  op de sawah werken. Hun loon bestaat dan uit een deel van de opbrengst.
Alle percelen worden van elkaar gescheiden door een kleine sloot  of geul, nodig voor de water toevoer. Rijst wordt het meest verbouwd, maar tussen de rijst-sawah’s staan ook sawah’s met jerukken, mais, suiker, tabak en meer.
Dus naast vrij grote rijst-sawah’s veel andere producten. Een versnipperd beeld, maar wel  erg mooi.
.
Tijdens het planten en het oogsten van de gewassen zijn er vele tientallen mensen aan het werk; ook op een perceel van 1/4 hectare zijn er velen aan het werk. Al deze mensen krijgen een klein inkomen van de sawah’s.
Machines worden bijna niet gebruikt op de sawah’s, het meeste werk is handwerk. Ook voor het oogsten van de rijst op uitgestrekte sawah’s worden in mijn regio geen machines gebruikt. Voor het omploegen van een sawah wordt wel een machinale hand-ploeg gebruikt (vroeger een karbouw).
Dit handwerk betekent, dat de sawah tot in de kleinste uithoeken optimaal wordt gebruikt; zelfs op de richels van de sloten of geulen, kan nog wel iets verbouwd worden, zoals pepertjes. De sawah’s worden dus zeer intensief gebruikt.
Zou men nu aan schaalvergroting willen doen, waardoor efficiente machines kunnen worden ingezet, dan verliezen heel veel mensen een (klein) inkomen.

Sawah op Java.

Sawah op Java.

Akkerbouw in de polder in Nederland.

Akkerbouw in de polder in Nederland.

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: