Weer terug in de desa ! (12 july 2015)


Inmiddels ben ik na een reis van 3 dagen weer in de desa aangekomen.

Lebaran (het Suikerfeest) is aanstaande (vrijdag 17 july) en de dorpelingen leven ernaar toe. Huizen worden opgeknapt, en velen verwachten familie-bezoek. Op Java komt “mudik” (naar huis gaan) op gang. Miljoenen mensen op Java (maar ook elders in Indonesie) zijn onderweg. Treinen, bussen en vliegtuigen zijn vol, geen plaats meer te krijgen. De wegen zijn ook overal vol; uren in de file staan wegens bv een ongeluk, is normaal.
Eigenlijk begint Lebaran al donderdagavond. Dan vinden er optochten door het dorp plaats; gedurende de nacht wordt de Koran gereciteerd, en vrijdagochtend gaat men massaal naar de moskee. Daarna bezoekt men de buren en bekenden in de buurt; vervolgens wacht men thuis op bezoek en aanloop.

Inmiddels komt “panen” (oogst van de rijst) op gang. Rondom mijn desa hebben de sawah’s dit jaar weinig schade opgelopen door de natuur (regen, wind, muizen). De laatste oogst van 3 maanden geleden was niet al te best.
Na de oogst moeten de sawah’s ongeveer 2 weken rusten, waarn ze geploegd worden. Omdat het nu het droge seizoen is, wordt geen rijst geplant, maar kedelai, de grondstof voor sojaproducten (kecap, tempe en meer). Ook de kedelai wordt na 3 maanden geoogst. Hierna begint de regentijd en wordt weer rijst geplant.

Zoals gezegd, is het nu het droge seizoen. Dat betekent overdag temperaturen van 30-32 C,  maar de avonden en nachten zijn koel (20-24 C), koud voor de dorpelingen; dan worden dus jassen gedragen en mutsen.
Volgens weerkundige diensten in Indonesie wordt het dit jaar een extreem droog seizoen, te wijten aan El Nino.

Drukte op de weg, op weg naar familie voor Lebaran

Wachten op de oversteek

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: