Even bijpraten (20 april 2015)


Het regenseizoen duurt nog steeds voort, hoewel de buien in hevigheid afnemen, en er meer dagen zijn zonder regen.
Ongeveer een maand geleden was er de rijstoogst; sinds vorige week worden opnieuw rijstplantjes gepoot. En over 3 maanden is er weer oogst. Daarna is er het droge seizoen, en wordt er geen rijst geplant, maar kedelai, de grondstof voor tahu en tempe.
Zo is de cyclus in mijn regio.
De afgelopen rijstoogst heeft wat minder opgebracht, door de schade aan de rijstplantjes vanwege harde wind en zware regen. Rijst is een kwetsbare plant.
Al met al is het geen zwaar regenseizoen geweest in mijn regio, op een paar dagen na. Ik heb het wel eens anders meegemaakt.

Het huis van buurman heeft inmiddels een nieuw dak. Een tukang met 3 helpers zijn er drie weken mee bezig geweest. Al het materiaal van het oude dak, dat nog gebruikt kon worden, heeft men weer gebruikt. En er is weer veel bambu gebruikt, dus de levensduur van het dak is ongeveer 20 jaar.

Regelmatig overlijden bij mij in de buurt mensen; ook een overlijden hoort hier bij het dagelijks leven. De overledene wordt door de buurtbewoners begraven en het leven gaat daarna gewoon weer verder. Als iemand is overleden, wordt het stoffelijk overschot meestal buiten gewassen (naast het huis van de overledene) en in witte doeken gewikkeld, waarna het op een draagbaar naar de begraafplaats word gedragen. Kinderen maken alles mee van begin tot eind. Hetzelfde bij een geboorte, die echter meestal plaats vindt in de dorpskliniek. Kinderen kijken door de ramen en zien alles. Zij groeien dus op met het besef van geboorte en dood.

De executie van 10 gevangenen wordt nu op korte termijn verwacht. Alle juridische procedures zijn vrijwel afgerond.
Het is geen gespreksonderwerp in mijn desa, elders ook niet. Men vindt het aan de ene kant juist, dat ze geexecuteerd worden, men is erg anti-drugs, maar tegelijkertijd vindt men het ook “kasian” voor de betrokkenen.

Het nieuwe hoofd van de politie in Indonesie wordt 4-sterren generaal Badrodin Haiti. Hij zal binnenkort worden beedigd door de president. Hij is geboren en getogen in mijn desa, zijn ouderlijk huis is 2 straten van mijn huis.

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: