Surabaya (16 april 2015)


Inmiddels ben ik weer in de desa, na een paar dagen Surabaya.
Van Surabaya word ik blij. Waarom ?
Allereerst is het een opmerkelijk schone stad. Vrijwel geen zwerfvuil, de planten en bloemen langs de kant van de wegen worden goed verzorgd. De burgemeester van Surabaya, mevr. Rismaharani, veegt zelf met burgers regelmatig de straten.
Chaos in het verkeer heb ik niet gezien of meegemaakt, het kan echter wel druk zijn. Duidelijk is te zien en te ervaren, dat de stad goed wordt bestuurd. Heel veel grote gebouwen,  kantoren en zo zitten mooi in de verf. De bewegwijzering is beter dan in menig andere stad.
Heel veel gebouwen uit de nederlandse tijd staan er goed bij.
In het centrum ligt het beroemde Tunjungan Plaza, een zeer modern en goed uitgeruste shopping-mall (5 etages), met vele restaurants. Maar ook elders in de stad zijn er een aantal grote shopping-malls.
De beruchte Dolly gang, de in heel Azie beroemde/beruchte hoerenbuurt, is  inmiddels gesloten. De vele honderden (er wordt wel gezegd meer dan 1500) dames zijn vertrokken. De gemeente had een sociaal plan voor ze opgesteld.
Ik zat in een goed hotel, vlakbij het centrum. Een echt bussiness-hotel, helemaal gericht op de indonesiers. Zeer vriendelijke staff, professionele medewerkers, een zeer aangenaam hotel. Toeristen komen er bijna niet. Zakenlieden, ondernemers en ambtenaren zijn de bezoekers van dit hotel. Met menigeen heb ik een praatje gemaakt. Velen van hen zijn dertigers; een nieuwe generatie, die het land wil opbouwen. Een korte kennismaking dus met een wereld, die op Bali onbekend is. Daar geen zakenmensen en ondernemers; alles draait om het toerisme. Industrie is er ook niet. Steeds meer problemen doen zich op Bali voor vanwege de miljoenen toeristen per jaar (grondwaterpeil zakt, nu al zijn er gebieden, waar sawah’s droog staan; de infra-structuur is volstrekt onvoldoende, enige planning ontbreekt, natuurschoon verdwijnt, om maar wat te noemen). De vakantieganger op Bali zal het ontgaan, maar de groei van het toerisme gaat ongebreideld en ongeremd door zonder enige sturing. Ik word er niet vrolijk van.

Surabaya is een industrie- en zakenstad, met meer dan 3 miljoen inwoners. Toeristisch heeft het niet veel te bieden en er komen dan ook weinig toeristen. Wel gaan vele, met name nederlandse, tours via Surabaya naar Bali. Voor nederlanders zijn er nog vele overblijfselen te zien van de nederlandse tijd.
Een volstrekt ander Indonesie dan Bali. Surabaya stemt hoopvol en optimistisch. Goed georganiseerde bedrijvigheid alom. Onder de goede leiding van de burgemeester, mevr. Rismaharani (55 jaar en burgemeester sinds 2010); zij was genomineerd als een van de beste burgemeesters in de wereld in 2014.
Voor mij is zij de “First Lady of Surabaya”.

Mevr. Tri Rismaharani, burgemeester van Surabaya

Categorieën: Landelijk en politiek | Tags: , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

<span>%d</span> bloggers liken dit: