Dengue koorts en Oma’s stroomstoot (24 febr. 2015)


Het is nog steeds regentijd, en dan is er gevaar voor de Dengue-vlieg, die de Dengue-koorts veroorzaakt. De denguemug of gelekoortsmug (Aedes aegypti, synoniem Stegomyia aegypti) is een tweevleugelig insect uit de familie steekmuggen (Culicidae). De soort komt voor in de tropen en subtropen en is een overbrenger van onder andere dengue, gele koorts. Tot de symptomen behoren koorts, hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn, en een kenmerkende huiduitslag die lijkt op die van de mazelen. De ziekte kan zelfs dodelijk zijn.
In mijn desa heeft de overheid twee voorzorgsmaatregelen getroffen.
In de eerste plaats zijn alle huizen in de desa (ook alle kamers binnen) en de daarbij behorende erven bespoten met gif (zie foto beneden). Het is een vreselijke stank, maar die is binnen een half uur weggetrokken. Deze behandeling heb ik in meer landen in Z-O Azie gezien.
Vervolgens zijn door medewerkers van de Puskesmas (de dorpskliniek van de overheid) alle keukens en toiletten van de huizen in de desa geinspecteerd. Die moeten schoon zijn; ook kan men zien, of er gevaarlijke plekken zijn, waar de muggen zich kunnen ophouden.
Ik heb al van verschillende gevallen van deze ziekte in mijn desa gehoord, zelfs al van een sterfgeval.

Enige tijd geleden heb ik gemeld, dat de hoogbejaarde oma naast mijn huis een stroomstoot heeft opgelopen bij het wisselen van een kapotte lamp. De schok was heviger dan gedacht. Ze heeft een week of 2 thuis op bed gelegen, daarna werd ze zo nu en dan  op een stoel voor het huis gezet. Sinds enige dagen kan ze weer lopen en kookt ze weer zelf.
Driemaal daags werd haar eten gebracht door een van de (klein)kinderen, de was werd voor haar gedaan, dus optimale thuiszorg. Meermalen per dag kwamen buurtbewoners even aanwippen.
Eenzaam ziek thuis zijn is er hier niet bij. Oma is niet bij de dokter geweest, vond men niet nodig. Wel is ze een paar keer gemasseerd. En ze heeft “jamu” gedronken (geneeskrachtige kruidendrank).
Over de exacte leeftijd van Oma is niets bekend. Volgens sommigen is ze 100 jaar, volgens anderen wel 130 jaar.
Heel oude mensen geeft men hier vaak een onwaarschijnlijke hoge leeftijd. Het enige, dat dan duidelijk is, is dat betrokkene in elk geval hoog bejaard is.

De Dengue-mug, Aedes aegypti

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: