Het weer (20 jan. 2015)


In mijn laatste bericht over het weer op 27 dec. 2014 had ik het over, dat het regenseizoen erg meevalt en dat is nog steeds het geval. Het is ruim een maand later dan gewoonlijk begonnen, begin december. December en januari zijn de topmaanden van het regenseizoen. Wel, zo nu en dan een forse regenbui in mijn regio, maar geen enkele dag, dat het volop regent. Ook onweer is er slechts zo nu en dan. Dan weer enkele dagen zonder regen.
Elders in Indonesie gaat het soms hevig tekeer, in mijn regio dus niet. Ik heb het hier wel anders meegemaakt: knallend onweer, lange zware regenbuien, straten geblokkeerd door regenwater.
Er is echter wel voldoende regen gevallen om de sawah’s van water te voorzien. Ruim een maand geleden zijn de rijstplantjes gepoot, en alle sawah’s staan er weer schitterend bij, prachtig groen. Over 2 maanden weer oogsten.
De boeren hier leren het vak van huis uit. Er zijn geen “agrarische” scholen, de zonen leren het vak van de vaders. Elke dag zijn er wel een paar boeren op de sawah’s te vinden, hier een watergeul uitdiepen, daar wat onkruid weghalen, een dammetje verhogen etc.
Elke keer, dat ik op mijn brommer door de regio rijd, ben ik weer onder de indruk, hoe voortreffelijk alles erbij staat. Niet alleen de sawah’s met rijst, maar ook meloenen, tabakspanten, mais, jerukken, komkommers, bonen, rietsuiker om maar een paar gewassen te noemen.
Voor het vervoer van rietsuiker naar de fabriek worden in mijn regio nog steeds treintjes gebruikt, zie foto beneden.
In Semboro, op 5  km van mijn desa, staat een suikerfabriek, die nog door de nederlanders is gebouwd, en nog steeds werkt.

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Het weer, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, ander natuurgeweld | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: