Voorzieningen in de desa


In mijn desa kan ik alleen in de ochtenduren terecht op de markt voor groenten, aardappelen, kip en wat fruit.
Alle andere boodschappen moet ver gedaan worden.
Supermarkt  Carrefour in Jember is 30 km verderop. Echter niet te vergelijken met de Carrefour op Bali, die helemaal gericht is op de toeristen en de expats. Een enkele keer zijn er champignons en/of sla (1 soort, nl ijsbergsla) en dan is mijn week weer goed.
Daar zijn ook een aantal ATM‘s. De dichtstbijzjnde ATM vanaf mijn desa is 5 km verder; doet die het niet (dat gebeurt nog wel eens), dan is de eerstvolgende 10 km. verder, bij Tanggul.
Tegenwoordig zijn er heel veel kleine “mini-supermarkten“, zoals Indomaret en Alfamaret. Je vindt ze overal, alleen nog niet in mijn desa. Er gaan geruchten, dat er tzt ook eentje in de desa komt. Het aanbod van deze mini-supermarkten is verrassend groot. Ik kan daar voor veel terecht. In Gambirono, op 5 km. van mijn desa, is de dichtstbijzijnde Indomaret en Alfamaret.
De dichtstbijzijnde goede apotheek (Kimia Farma) is in Jember, 30 km. verder.
Voor een goede dokter moet ik naar Jember Klinik, 30 km. verder.
Als ik met spoed naar de dokter moet, dan moet dat met auto gebeuren. Als ik er zodanig aan toe ben, dat ik niet kan zitten, dan is de snelste oplossing voor vervoer, een kleine truck met open laadbak. Er zijn ambulances, maar het duurt lang voordat die ter plekke zijn.
Voor Indonesie ben ik lang, 1.87 m. Kleding in mijn maat is er niet, misschien in Surabaya (5-6 uur rijden). Kleding moet ik dus laten maken; gelukkig is er een kleermaker in de desa. Het is echter niet veel duurder, dan wanneer ik op Bali kleding koop in mijn maat.
De dichtstbijzijnde officiele garage voor mijn auto is in Jember, 30 km verder.
Het dichtstbijzijnde politiebureau is in Umbulsari, 15 km. verderop. Ik hoef daar alleen een enkele keer naartoe in verband met verlenging van mijn verblijfsvergunning. Met de politie heb je eigenlijk niets te maken, die komt ook zelden in de desa.
Internet van Telkom (nationaal, per kabel) doet het over het algemeen goed, een enkele keer aan de trage kant. De service van Telkom is redelijk, ik kan er niet over klagen. Als er storingen zijn zoals laatst 4 dagen geen internet (tot in Jember aan toe), kan het Telkom-kantoor in Tanggul weinig doen, men is afhankelijk van centrales veel verder. Maar deze dagenlange storing was een uitzondering. Meestal is de stroom-uitval de oorzaak dat internet het niet doet.
Het heeft enige geduurd voordat ik gewend was aan al die verafgelegen voorzieningen. Maar met goed plannen lukt het.

Een mini Indomaret van binnen

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Winkels, markt, aankopen | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

<span>%d</span> bloggers liken dit: