Even bijpraten (5 aug. 2014)


De afgelopen ruim 4 dagen hadden wij geen internet in de gehele regio. Vanochtend heb ik weer internet gekregen met een speciale modem, die ik van Telkom te leen heb. De anderen in de regio moeten nog wachten. Waarom ik deze voorkeursbehandeling heb gekregen, weet ik niet, misschien omdat ik de enige buitenlander ben in het hele district ? De tukang, die een en ander heeft geregeld, is steeds dezelfde, die langs komt als er wat is met internet. In Indonesie is het belangrijk, om dit soort mensen te vriend te houden en je houdt ze te vriend door ze zo nu en dan een flinke tip te geven. Later, als er weer wat is, heb je er altijd voordeel van. Of dat nu juist is, is de vraag, maar zo werkt het en je hebt er veel  profijt van.
4 Dagen zonder internet in de desa was een hele beproeving, kan ik wel zeggen. Helemaal afgesloten van de wereld buiten de desa; geen nederlandse krant of TV-nieuws, geen nieuws uit Indonesie, niets.

Afgelopen zondag was het “arus balik” (terug gaan naar huis): na een week Lebaran gaan al die miljoenen mensen, die in de week voor Lebaran hun thuisdorp bezochten,  weer terug naar hun huis op Java of elders. Weer overvolle treinen, bussen en geen plek meer in de vlieguigen.
We hebben flink wat aanloop gehad bij mij thuis tijdens de Lebaran-week. Familieleden, waarvan ik het bestaan niet wist, kwamen even langs. Een “saudara” met vrouw en kinderen, wordt mij verteld. Ik dacht, dat saudara broers en zusters waren, maar het wordt ook gebruikt voor iemand, die in de verte nog een druppeltje familie-bloed heeft (een neef van een tante van een broer van grootmoederszijde bv.). In Nederland zou je ze niet meer tot de familie rekenen.
Het gewone leven herneemt zijn loop weer, het wordt weer rustiger op de straten, de scholen zijn weer begonnen.
Het eerstvolgende feest is 17 augustus, Bevrijdingsdag (1945).

Morgen vertrek ik naar Bali, Ubud. Daar zal mijn oudste zoon op 8 augustus zijn huwelijksceremonie hebben, een Hindu-ceremonie. Het zal een hele dag in beslag nemen. Mijn Javaanse familie gaat mee; zij willen door hun komst respect betuigen aan de familie van de vrouw van mijn zoon. Het merendeel van de aanwezigen tijdens de ceremonie zullen Hindu’s zijn, wij als moslims zijn er ook bij, en waarschijnlijk zijn er ook nog wat christenen bij. Indonesie op zijn best, tolerantie.

Alle grote Moslim-organisaties in Indonesie hebben het optreden van “ISIS” in Irak (zij willen een islamitisch kalifaat daar) scherp veroordeeld. Het heeft volgens hen niets te maken met de Islam, het zijn gewoon bandieten. Deze organisaties wezen ook weer op het feit, dat in Indonesie allerlei culturen en religies naast elkaar moeten bestaan (Pancasila). Dat is de basis van de Indonesische staat.

De nieuwe President van Indonesie, Jokowi, zal op 20 oktober worden geinstalleerd. Dat toch nog veel mensen op Prabowo hebben gestemd, lijkt te komen door het feit, dat Prabowo een “sterke” man zou zijn, die voor orde en rust kan zorgen.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Landelijk en politiek | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: