In de “Jakarta Post” stond vandaag een artikel naar aanleiding van de laatste verkiezingen.
U vindt de link naar dat artikel hier: link
De islamitische partijen hebben de laatste jaren steeds minder stemmen gekregen, tussen de 13-15 %. Islamitische partijen zijn partijen, die de Islamitische “ideologie” als basis hebben. De andere partijen, hoewel ook islamitisch soms, hebben als fundament niet de Islam, maar gaan uit onder meer van de staatsfilosofie de “Pancasila” (voor Pancasila zie link).
De meeste Indonesiers hebben geen boodschap aan onderwerpen zoals het verbod voor vrouwen om naar het Presidentschap te streven, het afhakken van handen bij dieven en het verplicht dragen van de hoofddoek.
Zij willen bureaukratische hervormingen, economische vooruitgang en strijd tegen de corruptie.
De Islam in Indonesie laat zien, hoe oude culturen en reeds lang bestaande religies (van voor de Islam) van de Islam een “Indonesische Islam” gemaakt hebben, met als belangrijke items onder meer vrijheid van meningsuiting en democratie.
Ik heb het al eerder vermeld op dit blog: de Islam in Indonesie is een geheel andere Islam dan die in de Arabische landen.
Democratie en vreedzaam samenwonen (pluralisme) met andere culturen en religies beschouwen de meeste moslims in Indonesie als vanzelfprekend.
In dit verband haal ik nog maar eens aan de uitspraak van Gus Dur, voormalig president en overtuigd moslim:
Gus Dur, tijdens een Wayang voorstelling in Jakarta (in 2001), toen hem bleek, dat alle wayang-spelers indonesische chinezen waren: “I am proud of my brothers and sisters. The leading cause of Islam is harmony. We must fight to spread pluralism in Indonesia. There is no place for discrimination in Indonesia”.
Link naar artikel in Jakarta Post: link