Dieren welzijn


Naar aanleiding van mijn bericht over de dierentuin in Surabaya:
In Nederland (en veel landen in Europa) is het normaal, dat dieren een “dier-waardige” behandeling krijgen. Dierenmishandeling is strafbaar. Wie dieren onder zijn hoede heeft, moet er gewoon goed voor zorgen.
Hoe anders in bijvoorbeeld Zuid-Oost Azie. Met name China heeft een slechte naam op dit gebied.
Toen ik nog op Bali woonde, kwam mijn javaanse zoon op een dag thuis met een piep-jong katje, hooguit 3 dagen oud; nog blind, en niet in staat om te eten, gevonden langs de kant van de weg. Met een slangetje hebben we het diertje gevoed, en inmiddels is Timmy meer dan een jaar oud en een goed uitziende kater geworden. En de verhuizing van Bali naar Java heeft hij goed overleefd.
De Indonesiers hebben vol ongeloof toegekeken, hoe wij het diertje verzorgden. Als het aan hen had gelegen, was het in het water gedumpt. En dan ook nog eens geld voor kattevoer !
Hier op Java zijn vrijwel geen honden, wel veel katten in en rond het huis. Eten moeten ze zelf zien te krijgen, er wordt genoeg weggegooid. Maar plezier hebben aan een kat, of de kat op schoot, is er ook hier niet bij. Loopt hij in de weg, dan een duw met de voet.
Hier is het soms niet om aan te zien, hoe dieren worden vervoerd. Geiten en varkens achterop de brommer, poten vastgebonden, de kop bijna over de straat. 10-15 kippen, met de poten gebonden als een bundel, aan het stuur van de brommer. Een dier is hier niet meer dan een toekomstige maaltijd.
Ik kijk dan maar weg, het zal niet wennen.

1

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

<span>%d</span> bloggers liken dit: