Kinderen


Indonesie is zeer kinderrijk, en dus ook mijn desa.
Het opvoeden van de kinderen is de taak van de moeder. De vader komt er alleen bij, als de moeder het niet lukt.
Opvoeden, alleen zie ik er vrijwel niets van, tenminste niet zoals het opvoeden in Nederland gebeurt, waar voortdurend de kinderen worden gecorrigeerd, en beleerd en geleerd hoe het moet. En ondeugende kinderen krijgen straf, cq een correctie. Talloze boeken zijn geschreven over hoe kinderen te straffen / corrigeren. Niets hiervan hier in de desa.
Hier zijn de kinderen zijn geheel vrij, slechts een heel enkele keer een (kleine) correctie van de moeder, maar daar blijft het bij.
De Ibu bij mij thuis heeft onder meer een zoontje van 7 jaar.
Hij gaat naar de lagere school van 7.00 uur tot 10.00 uur. Daarna is hij de verdere dag vrij.
De hele dag, na schooltijd, zijn er kinderen voor mijn huis aan het spelen. Behalve knikkers is er verder geen speelgoed. Ze spelen met elkaar, klimmen in bomen om fruit te halen, gaan naar het huis van een ander kind etc.
Vechten, jengelen, klieren en noem maar op, is hier onbekend. Het is een genot om te zien, hoe de kinderen zich met elkaar vermaken. Geen correcties, geen vermaningen, geen bemoeizuchtige ouders. De kinderen gaan geheel hun eigen gang. Een eitje bakken (we hebben het over 7-jarigen), of een pakje mie bereiden is ook geen probleem voor deze jonge jeugd. Ze eten, wanneer ze honger hebben, gaan slapen, als ze moe zijn; ze eten en slapen niet, omdat de ouders het nodig vinden op een bepaald tijdstip.
U zult wel denken, dat groeit op tot niets. Maar dan zit U er lelijk naast. De jeugd is een toonbeeld van behulpzaamheid en zelfredzaamheid.
De wat oudere jeugd, zo vanaf 16 jaar, komt aan het einde van de middag in groepjes bij elkaar, kletsen en roken wat. Baldadigheid etc. is ook hen onbekend.
Opmerkelijk is hun respect voor oude mensen en onderwijzers.

De grote steden hebben hun probleemgroepen, zoals overal ter wereld. Ik heb het in Jakarta gezien, maar hier in Jember is nog geen probleemjeugd.

fit

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: