Tafelmanieren


Ik schreef al eerder, dat het eten in mijn desa uiterst eenvoudig is: rijst, wat groenten, tahu/tempe en soms een klein visje (tongkol) of een gebakken ei.
Het eten wordt doorgaans in de ochtenduren klaar gemaakt en neergezet in de “keuken”.
Degene, die honger heeft, neemt wat eten uit de keuken, en gaat in stilte alleen eten, liefst met de rug naar anderen. Er wordt gegeten met de rechterhand, lepels zijn er alleen als er “soto” (soep) is. Na het eten wast de eter zijn bord, en dat was het dan.
Vaak eet men zittend op de grond, in de bekende kleermakerszit, die elke indonesier eigen is.
Gezamenlijk eten is er niet bij. De gezamelijke maaltijd als sociaal gebeuren, waarbij men elkaar over de dag vertelt, bestaat niet in de desa. Men wil in alle rust eten, om te genieten van de maaltijd, zo wordt gezegd.
Kinderen eten alleen, als zij trek hebben; moeder loopt dan de kinderen na met een bord eten, en probeert zo nu en dan tijdens het spelen van de kinderen, er wat in te krijgen.
Gezamenlijk eten vindt alleen plaats bij zg “selamatans”, traditionele maaltijden voor de gezinshoofden en de vrouwen apart.
Aan het begin van de avond vinden vaak bezoeken plaats, komen de buren langs voor een praatje.

Bij indonesiers, die geld hebben, gaat het doorgaans anders, daar zijn wel gezamenlijke maaltijden, doch ook vaak nog met de hand. Men spiegelt zich aan de westerse “life-style”. Een zo blank mogelijke huid voor de dames (er zijn veel “whitening”-cremes op de markt) is een ideaal. De huizen van rijke indonesiers zijn vaak pompeus en verre van wat wij in nederland gezellig vinden. Rijkdom moet getoond worden. Een (weer nieuwe) peperdure aanschaf van een auto is nieuws voor de “celebrity”-TV programma’s.

Nasi Goreng

Een Selamatan

Categorie√ęn: Dorpsleven, cultuur en Adat, Maaltijd vandaag / eten en drinken, Omgangsvormen | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: