Privacy


Als U zeer gesteld bent op Uw privacy, dan is het af te raden om in Indonesie samen te leven met Indonesiers. Privacy, zoals wij dat kennen, bestaat hier niet.
Als ik naar de Puskesmas (gezondheidscentrum) in de desa ga voor een consult bij de dokter, dan kijken en luisteren de andere wachtenden mee door de open ramen. Zijn dus geheel op de hoogte van mijn klachten.
Als ik alleen door het dorp een wandeling wil maken, ontmoet ik alleen maar onbegrip; iedereen wil mij ergens naar toe brengen op de brommer, maar dat ik in mijn eentje wil wandelen, is een onbekend fenomeen hier.
Als ik overdag enige tijd alleen op mijn (AC-gekoelde) kamer wil zijn, dan wordt gevraagd, waarom ik boos ben, of wat er aan de hand is.
Gelukkig is men bij mij in de buurt nu zo langzamerhand gewend aan mijn behoefte aan (soms) privacy, maar echt begrijpen doen ze het niet.

Alles gebeurt hier in het openbaar en temidden van anderen. Bij een ziekenhuisopname gaat een deel van de familie mee, blijft slapen in het ziekenhuis, en verzorgt de patient. Wil de arts de patient onderzoeken, vraagt hij eerst om toestemming aan de aanwezige familie om even bij de patient te mogen. En alles wat de arts doet, wordt zeer aandachtig gevolgd.
Als ik met mijn javaanse zoon een gesprek onder 4 ogen wil, gebeurt dat op mijn kamer, maar zowat om de minuut gaat de deur open en kijkt iemand even naar binnen.

Kinderen leren al vanaf de geboorte om niet alleen te zijn. Kinderen zijn hier NOOIT alleen, overdag niet en ’s nachts niet. De allerkleinsten brengen een groot deel van de dag door in de selendang, van de moeder of van een van de buurvrouwen. Gaat het kind slapen, dan voegt de moeder (of oma) zich bij het kind.
Men vindt het hier gruwelijk, dat in Nederland kinderen leren alleen te zijn, ook in de nacht.

Juist in de nacht wil men niet alleen zijn, dan huizen er hantu’s (spoken) en je weet niet, wat er gebeurt.
Men slaapt dus ook bij elkaar, de mannen en de vrouwen apart.

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Omgangsvormen | Tags: , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: