Corruptie – hogere straffen (20 dec. 2013)


Het Hoogerechtshof te Jakarta heeft onlangs de gevangenisstraffen van 2 prominente indonesiers (veroordeeld wegens corruptie) fors verhoogd.
De gevangenisstraf voor Angelina Sondakh (voormalig parlementslid en schoonheidskoningin) is verhoogd van 4 jaar naar 12 jaar. De straf voor Susno Duadji (voormalig generaal van politie) is verhoogd van 10 jaar naar 18 jaar.
Een buitengewoon verheugende ontwikkeling in een land, dat geteisterd wordt door corruptie. Met name de landelijke elite, parlementsleden, hoge ambtenaren, maken zich op ongegeneerde wijze schuldig aan corruptie; het gaat dan om vele miljoenen euro’s. Men schroomt zelfs niet om geld uit sociale fondsen (bestemd voor de armen) te stelen.
Vele infra-structurele projecten komen niet of deels van de grond, omdat het geld naar elders is gegaan.

Het misdrijf van corruptie is bij mijn weten het enige misdrijf, waar geen andere verklaring voor is dan slechts ongebreidelde hebzucht. De corruptoren moeten ook nog eens slim zijn en behendig te werk gaan gedurende langere tijd om de miljoenen euro’s binnen te halen. Enig mededogen met de allerarmsten is hen volkomen vreemd.
Als zij naar het gebouw van de KPK moeten om te worden verhoord, verschijnen zij daar, omringd door vrienden en kennissen, breed lachend als volkshelden, en staan de pers te woord. Elke vorm van schaamte ontbreekt, integendeel.
Hier en daar wordt al gesproken over het invoeren van de doodstraf voor dergelijke lieden. Het mag van mij al morgen zover zijn. Slechts een meedogenloze strijd kan tot succes leiden.

De strijd tegen de corruptie wordt geleid door de KPK (Komisi Pemberantasan Korupsi). Een onafhankelijke instantie die uitgebreide bevoegdheden heeft. De KPK richt zich vooral op de corruptie aan de top. Zij heeft de bevoegdheid geld, huizen, auto’s en meer in beslag te nemen. Zij kan reisverboden opleggen en verdachten vastzetten.
Zij kan verdachten vervolgen, bankrekeningen blokkeren en nog veel meer.
De KPK is erg populair bij de bevolking.

Het gebouw van de KPK in Jakarta

Het wapen van de KPK

Categorieën: Landelijk en politiek | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: